Több órás sorbaállásokba futhatunk bele európai reptereken

A szigorított biztonsági ellenőrzések miatt durván megnőtt a sorban állással töltendő idő számos nyaranta népszerű európai város repterén is. Akár négy órán át tartó várakozások is előfordulhatnak Palma de Mallorca, Madrid, Lisszabon, Milánó, Lyon vagy Párizs-Orly repterein. 

Az Airlines for Europe (A4E) lobbiszervezet adatai szerint egyes európai repülőtereken 300 százalékkal nőttek a késések a lassú utasbiztonsági és határellenőrzések miatt.

Az Airlines for Europe szerint ezért a szigorított schengeni határellenőrzés, illetve az alacsony létszámú ellenőr okozza a problémát, mivel ezek a tényezők a légitársaságokon, utasokon, repülőtéren kívül esnek, ezért az tagállamoknak kell a felelősséget vállalnia a jelenségért.

Mint kifejtették, az új szabályok szerint a hatóságoknak mélyebb vizsgálatnak kell alávetniük a schengeni zónába érkező utasokat, és egyeztetni kell adataikat a schengeni információs rendszerben lévőkkel. Ez hosszabb ideig tart és jóval több ellenőrre lenne szükség, hogy gördülékeny maradjon az ellenőrzési folyamat - olvasható a közleményben.

Az Európai Bizottság szerint a tagállamok kérték Brüsszeltől a határellenőrzések fejlesztését, ennek lett eredménye a szigorúbb biztonsági ellenőrzés. Ráadásul a nemzeti hatóságoknak két és fél év állt rendelkezésükre, mivel a változtatásokat 2015 decemberében jelentette be a bizottság, és adtak bőven időt az életbeléptetésre. 

Brüsszel szerint ezért a tagállamoknak kell megoldást találniuk erre a problémára, például több ellenőr felvételével. (Financial Times, MTI)

Ahogy a napokban mindenki láthatta, Magyarországnak csak akkor van jövője, ha lesz független sajtója. Ezt olvasóink is így gondolhatják, hiszen

ALIG EGY HÉT ALATT REKORDÖSSZEGGEL, 5 MILLIÓ FORINTTAL SEGÍTETTÉK A 444 MŰKÖDÉSÉT.

Ahhoz, hogy a 2019-ben is megőrizhessük függetlenségünket, a Te támogatásodra is szükségünk van. A célunk 2018 végéig 50 millió forintot összegyűjteni az olvasóinktól, akik ebből 41 milliót már össze is dobtak. Nagyon köszönjük!

DE HOGY TÉNYLEG ELÉRHESSÜK A KITŰZÖTT CÉLT, KÉRJÜK TÁMOGASD MÉG IDÉN A 444-ET!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.