A Puskás Akadémia süllyesztőjéből mentik ki a játékosokat

futball
2017 augusztus 02., 08:15
comments 102

A felcsúti tényleg a világ legkülönlegesebb futballakadémiája. Mert hogyan képzel el az ember egy olyan helyet, ahol futballistákat oktatnak futballra? A játékos pályára lép a korosztályos csapatokban, ha elég ügyes, akkor kirakják a kirakatba, vagyis megkapja a lehetőséget a felnőtteknél is, aztán alapember lesz, felfigyelnek rá itthon, jó esetben külföldön is, és megveszik, a helyére pedig jön egy újabb játékos az akadémia gyártósoráról. 

De Felcsút az Felcsút. 

Három forduló ment le az NBI-ből, és a Puskás Akadémiában még mindig nem lépett pályára egyetlen egy 21 év alatti játékos sem. Az utanpotlassport.hu összegzése szerint a 12 elsőosztályú csapat közül csak a Paks és a Puskás az, amelyik hangyányit sem bízik a fiatalokban. A két csapat között nagy különbség, hogy az egyik nevében szerepel a Labdarúgó Akadémia kifejezés, és sok milliárd közforintot is kap utánpótlásnevelésre. És kapna még a Magyar Labdarúgó Szövetségtől is, ha fiatal játékost küldene a pályára, fordulónként 6 millió forintot. De aprópénzre nem tartanak igényt Felcsúton. (A Debrecen is klassz példa, ahol kiváló utánpótlásképzés működött hosszú ideig, aztán nyitottak egy akadémiát, amit Orbán Viktor avatott fel. A Loki edzője az akadémiát eddig irányító Herczeg András lett. Na, ehhez képest kapott összesen hat percet 21 év alatt játékos az eddigi három fordulóban.)

Felcsúton egyetlen egy saját nevelésű játékos lép rendszeresen a pályára, Spandler Csaba, de már ő is elmúlt 21. Pintér most hétvégén váratlanul betett a csapatba még egy saját nevelésű játékost, a már 24 éves Nagy Zsoltot, de a szünetben rögtön lecserélte. Legalább az történne, hogy a nyáron tucatnyi új játékost igazoló, a saját utánpótlásából viszont egyetlen új játékossal sem szerződő Puskás szárnnyal. De a légiósokkal és rutinos, máshonnan vásárolt játékosokkal három forduló alatt mindössze egyetlen pontot szereztek. 

photo_camera A most már csak 27-es keret egyetlen saját nevelésű, rendszeresen pályára lépő játékosa, Spandler Csaba (bal alsó sarok). De ő is elmúlt 21 éves. Rajta kívül még hárman Puskás-nevelések: Nagy Zsolt egy meccsen kapott 45 percet, aztán lecserélte Pintér, 24 éves. A 3. és 4. számú kapus Gundel-Takács Bence és Tóth Balázs, nekik csak sérülés vagy eltiltás miatt van esélyük egyáltalán a kispadra. Így mindegy is, hogy fiatalabbak 21-nél. Fotó: Profilképek: pfla.hu

A Puskást legyőző Vasasban ugyanakkor két fiatal (Murka Benedek és Szivacski Donát) is végigjátszotta a meccset, és 12 percre becserélték az MTK-ból megvett Vogyicska Bálintot is. Felcsúton láhatóan fontos szempont, hogy bent maradjanak, nyilán ugyanez a célja az NBI másik újoncának, a Balmazújvárosnak, de hiába nincs akadémiájuk, ott is kap lehetőséget fiatal: Haris Attila végig a pályán volt az eddig lepörgetett három meccsen. A bajnok és akadémiát működtető Honvédban és az szintén az utánpótlását szintén akadémián képző Szombathelyen simán bíznak a fiatalokban, de már a Fradiban is lépett pályára 21 év alatti. 

photo_camera A 20 éves Szivacski Donát a Vasasban a Puskás ellen. Erre nincs esélye fiatalnak Felcsúton. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A legkülönösebb a Felcsút fiatalfóbiában, hogy a gyárban ha nem is extraklasszikusokat, de NBI-es szinten a helyüket megálló játékosokat időnként azért összeraknak. Csakhogy rájuk a saját nevelőegyesületük vezetőedzője, Pintér Attila egyáltalán nem tart igényt. 

Csak azért nem megy szinte teljesen pocsékba az a sok milliárd, amiért felépítették és működtetik a miniszterelnök szívéhez legközelebb álló az akadémiát, mert a felcsúti süllyesztőbe került játékosokat más klubok mentik ki. Diósgyőrben például láttak fantáziát Óvári Zsoltban, aki Pintér előtt rendszeresen pályára lépett az NBII-ben, Pintér alatt, még a másodosztályban viszont egész tavasszal mindössze 10 percet kapott. Elvitte nyáron a Diósgyőr, mindháromszor kezdő volt, hétvégén már gólt is rúgott. Abban a fordulóban, amikor a Felcsút nem tudott gólt szerezni, Pintér pedig panaszkodott is: „A mérkőzés elején nagyon jó pozíciókban tudtunk labdát szerezni, de nem tudtunk ziccert kialakítani, mert a végjátékunk egyszerűen nulla volt.” Szintén Diósgyőrben játszik egy másik exakadémista Felcsútról, Makrai Gábor. A két fiatal helyett jött Diósgyőrből Pintér kedvence, a 31 éves kameruni Mevonguo. Na, ő játszik a Puskásban. 

A Videoton a napokban jelentette be, hogy szerződtette a Puskásból Tóth Bencét. Ő az, akit tavasz elején úgy kispadoztatott Pintér Attila, hogy a védő az U-19-es válogatott alapembereként fontos Európa-bajnoki selejtezőre készült. De vett télen a helyére mást. Aztán Tóth a máshonnan szerződtett konkurencia ellenére beverekedte magát a kezdőbe, Bernd Strock behívta a nagyválogatottba, Andorra ellen játszott is. Aztán az NBI-ben Pintér egy perc erejéig sem bízott benne. A Videoton viszont elvitte. Tóth védő, csak a védelembe Pintér érkezése óta ennyi játékost vettek: Csilus Ádám, Hegedűs János, Jonathan Heris, Osváth Attila, Poór Patrik, Ivor Horvat. Miközben ott volt már az ősszel szerződtett korábbi válogatott Vanczák Vilmos és a szintén Puskás-nevelés Spandler Csaba. Utóbbi még tartja magát, egyedüli rendszeres saját nevelésű kezdőként, bár Tóth távozásával alighanem vásárol még a keret megüresedett helyére Pintér. És ez csak a védelem, összesen 12 játékost vettek, és vissza is tért két, az NBII-es idényt kölcsönben kibekkelő légiós is. 

Kb. ugyanaz történt Szabó Bencével is, mint Tóth Bencével. Ő is utánpótlás válogatott, őt sem játszatta Pintér, még egy fontos, Európa-bajnoki elitkörös utánpótlástorna előtt sem, de Szabó így is gólt szerzett a skótok ellen. A Felcsúton felesleges Szabó is Videoton-játékos már, bemutatkozott az Európa-ligában, és a két legutóbbi NBI-es fordulóban is pályára lépett. A Felcsút már régen nem a Videoton utánpótlásbázisa, a fehérváriaknak van külön utánpótláscsapata. 

Namost vagy az van, hogy Felcsúton becsapják a vevőt, és pontosan tudják, hogy rossz árut adnak el neki. Vagy hiába a rengeteg beleölt milliárd, a Puskás Akadémiánál nem ismerik fel, hogy a sok végzős között időnként akad tehetség is, akiket más klubok mentenek meg a magyar futball számára. 

A legtöbb, az akadémiát kijárt focistának az NBII a maximum és a menekülő útvonal Felcsútról. A Puskás honlapja szerint például a kistestvérként működtetett Csákváron hétvégén ennyi volt akadémista lépett pályára:

Bokros Szilárd (46. perctől), Csonka Bonifác (90 perc), Daróczi Zoltán (77.percig), Galambos Ádám (90 perc), Magyari Szilárd (60. percig), Mészáros Dávid (pados), Molnár Csaba (pados), Molnár Tibor (90 perc), Oldal Tibor (77. perctől), Pintér Bence (46. percig), Rétyi Tamás (90 perc), Tar Zsolt (90 perc)

A Puskás Akadémia jelenleg 2-6-os gólkülönbséggel, három forduló alat szerzett egyetlen ponttal utolsó a tabellán. Miközben a fiatalokat félretolva olyan erősségű keretet vásároltak össze, amivel simán dobogón kellene lenniük. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.