Azt hiszi, hogy az amerikai-orosz viszony már nem romolhat tovább?

külföld
2017 augusztus 02., 05:03
comments 16

Akár még tovább is romolhat az orosz-amerikai viszony, jelentette ki újságíróknak Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azután, hogy Oroszország az amerikai törvényhozás által elrendelt szankciókra válaszul harmadára csökkentette az amerikaiak oroszországi diplomáciai képviseletein engedélyezett dolgozói létszámot, már-már a hidegháború időszakát idézve.

Tillerson maga is elismerte, hogy a Szovjetunió szétesése óta nem látott mélypontra süllyedt a kapcsolat, de szerinte "még ennél is rosszabb lehet". Ezt még meg is ismételte: "a helyzet rossz, és tovább súlyosbodhat".

Szerinte az elmúlt napok fejleményei alapján most az a kérdés, hogy a viszony romlóban van, vagy stabilizálható ezen a nem túl jó szinten. Vagyis, hogy kidolgozható-e olyan rendszer, amiben a fennálló nézetkülönbségek nem vezetnek nyílt konfliktushoz. Ezt a kérdést maga Tillerson tette fel magának, de nem válaszolt rá.

Azt azért jelezte, hogy Trump kormánya nem támogatta az amerikai törvényhozás döntését a szankciók szigorításáról - nem véletlenül hozta meg a törvényhozás úgy az új szankciókat, hogy azokat Trump saját hatáskörében ne oldhassa fel. De a szavazás után Trump jelezte, hogy tiszteletben tartja az új törvényt, bár Tillerson most látványosan úgy fogalmazott, hogy "minden jel szerint aláírja majd". (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.