Macron gratulált a PSG katari tulajdonosának Neymar leigazolásához

külföld
2017 augusztus 03., 11:50
comments 57

Emmanuel Macron francia államelnök gratulált a brazil Neymar megszerzéséhez a Paris Saint-Germain labdarúgóklub katari tulajdonosának, Nasszer al-Helaifinak.

"Gratulálok! Úgy hallom, jó hírt kaptak" - mondta csütörtökön egy jótékonysági eseményen Macron, erre Al-Helaifi csak egy nagy mosollyal válaszolt. Bár az FC Barcelona csatárának nevét ki sem ejtették, a közösségi oldalakon és az egész francia médiában Neymarral azonosították a beszélgetés témáját, hiszen szerdán bejelentette, hogy szeretné elhagyni a katalán klubot.

A francia kormány közpénzügyi minisztere, Gérald Darmanin is örömét fejezte ki, amiért a fővárosi klub kifizeti Neymar - világcsúcsot jelentő - 222 millió eurós (67,7 milliárd forintos) kivásárlási árát, és sajtóhírek szerint öt évre mintegy 150 millió eurós fizetést ad neki.

"A közpénzekért felelős miniszterként örömmel veszem tudomásul az extra adóbevételt, amelyet Neymar Franciaországban fizet majd, ha csatlakozik a párizsi klubhoz. Jobb, ha egy ilyen futballista itt fizet adót, nem pedig máshol" - nyilatkozta Darmanin.

A Le Figaro című napilap megpróbálta megbecsülni a csatár fizetésének adó- és társadalombiztosítási vonzatát, eszerint öt esztendő alatt összesen 300 millió euróval gyarapszik majd az államkassza.

A L'Équipe francia sportnapilap értesülése szerint a játékos szerdán Portóban már átesett a kötelező orvosi vizsgálatokon, és csütörtökön megérkezik Párizsba, ahol aláírja a szerződését, pénteken pedig hivatalosan bemutatják. 

Közben akadályok merültek fel

Szintén csütörtöki hír, hogy a spanyol bajnokság, a La Liga elutasította a Barcelona kérvényét, hogy a PSG kifizethesse Neymar 222 millió eurós kivásárlási árát. A spanyol liga tisztviselői a helyi sajtó szerint úgy látják, hogy a francia klub megsértette az UEFA gazdasági fair play szabályait. A spanyolok azzal a 2011-ben bevezetett szabállyal érvelnek, hogy az európai klubok maximum 30 millió euróval költhetnek többet, mint amennyit előző szezonban bevételként szereztek. 

A La Liga elnöke, Javier Tebas gazdasági doppingolással vádolta meg a franciákat, illetve az őket finanszírozó katariakat. 

A PSG, illetve Neymar ügyvédjei vélhetően most a FIFA-hoz és az UEFA-hoz fognak fordulni. (MTI, Reuters, BBC)

Javítás: A cikkben korábban az MTI nyomán 550 millió eurós ötéves szerződésről írtunk, de ennyi pénzről azért szó sincs, valójába 150 milliót kap majd az öt év alatt, ha összejön a tranzakció. A tévedésért elnézést kérünk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.