Ha nem teszünk valamit a klímaváltozás ellen, a század végére már 150 ezer európai halhat meg évente az extrém időjárás miatt

Az Európai Bizottság kutatóközpontjának egyik új elemzése szerint, ha az időjárás a jelenlegi ütemben változik, akkor 2100-ra eljutunk oda, hogy Európában évente nagyjából 152 ezer ember fog meghalni a szélsőséges időjárás miatt. Ez a szám 1981 és 2010 között átlagosan évente 3000 volt.

Az elemzésben a hőhullámok, erdőtüzek, szárazságok, szélviharok, áradások és a hirtelen, erős lehűlések hatásait vizsgálták. Az évszázad végére ezek közül messze a hőhullámok lesznek a legfontosabbak, amik az extrém időjárással összefüggő halálesetek 99 százalékát okozhatják majd.

A kutatás szerint míg jelenleg a kontinensen 20-ból egy embert érint valamilyen természeti katasztrófa, addig ez az arány az évszázad végére kétharmadosra nőhet. Várhatóan megnő a tengeri áradások okozta halálesetek száma is, a jelenlegi évi hatról évi 233 körüli értékre.

A tanulmány készítői és független kutatók szerint is csak akkor lehet eredményesen fellépni a kedvezőtlen átalakulásokkal szemben, ha azonnal komoly eszközökkel szembeszállunk a klímaváltozás ellen.

A kutatók egyébként az EU 28 tagállamából, Norvégiából, Svájcból és Izlandról vett adatokkal dolgoztak. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.