Három büntetőeljárás folyik a BKK elleni hekkertámadás ügyében

2017 augusztus 5., szombat 5:13
57

Három büntetőeljárás indult eddig a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) e-jegyrendszerével kapcsolatban - írta a Magyar Idők a szombati számában a rendőrség tájékoztatására hivatkozva.

A lap szerint operatív nyomozás is zajlik amiatt, hogy  túlterheléses támadás érte a közlekedésszervező cég számítógépes hálózatát.

Információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt folyik nyomozás az ellen a 18 éves fiatalember ellen, aki az értékesítési rendszer egy hibáját kihasználva 50 forintra módosította a havi e-bérlet árát, amit jóvá is hagyott a program, majd ezt jelezte is a BKK-nak.

A másik két nyílt büntetőeljárás állampolgári feljelentésre indult, mindkettő ismeretlen tettes ellen. Az egyik eljárás hűtlen kezelés gyanúja miatt indult, mivel az e-jegyrendszer fejlesztési hibái miatt kár érte a BKK-t. A rendőrök azt vizsgálják, hogy ki a felelős a biztonsági hiányosságok elhárításának elmaradásáért.

Személyes adattal való visszaélés miatt is nyomozás indult, miután a 24.hu átadott egy több ezer felhasználó adatát tartalmazó, egy hekker által a portálhoz eljuttatott listát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak. Ebben a nyomozásban az e-jegyrendszert feltörő és az adatokat eltulajdonító ismeretlen hekker a célpont.

A nyílt nyomozások mellett operatív - titkos - munka is folyik. A 18 éves fiatal előállításának hírére először a BKK Facebook-oldalát bénították le a tömegesen odalátogatók, majd az e-jegyrendszert, azután pedig a BKK és a T-Systems honlapját túlterheléses támadássorozat érte, a rendszer 72 órára összeomlott. 

Operatív eszközökkel keresik a BKK budapesti kerékpáros közösségi közlekedési rendszere, a Mol-Bubi számítógépes rendszerének feltörőjét is, aki több mint ötezer felhasználó adataihoz jutott hozzá, majd azokat szintén a 24.hu-nak küldte meg. A portál a lopott adatokat az adatvédelmi hatósághoz juttatta el, amely hatósági eljárást indított. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt