Újabb lépés a venezuelai diktatúra felé

külföld
2017 augusztus 05., 16:27
comments 84

Nem hagyott kétséget a venezuelai „alkotmányozó nemzetgyűlés”, hogy miért is ragaszkodott a felállításához az ország egyre népszerűtlenebb elnöke, Nicolás Maduro.  

Az „alkotmányozó nemzetgyűlés” leváltotta Luisa Ortega Díaz venezuelai főügyészt szombaton. A főügyész korábban Maduro elnök támogatója volt, de elfordult tőle. Éppen az elnök számára annyira kedves „alkotmányozó nemzetgyűlés” megválasztással összefüggő tömeges választási csalás gyanújával indított vizsgálatot a venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen. Ezt akadályozták meg az eltávolításával.

photo_camera Luisa Ortega Díaz   Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Maduro elnök az alkotmányozó gyűlésnek nevezett új testület megválasztásával az ország törvényesen megválasztott, ám ellenzéki többségű parlamentjét akarja megkerülni. Múlt vasárnap szavaztak az „alkotmányozó nemzetgyűlésről”, de a választást az ellenzék bojkottálta, azon így csak Maduro hívei indultak jelöltként. A tüntetéseket betiltották, ellenzéki vezetőket pedig elvittek a rendőrök. Innentől kezdve az volt a kérdés, hogy hányan vesznek részt a választáson. A csalás abban állt, hogy a szavazók számát magasra tornázták fel. Még a választási szoftvert gyártó cég szerint is manipulálták a számokat.

Az 545 tagból álló, vasárnap megválasztott nemzetgyűlés első ülésén legfeljebb két évben határozta meg működésének időtartamát. Az Egyesült Államok nem ismerte el a választást és a Mercosur dél-amerikai gazdasági szervezet is határozatlan időre felfüggesztette Venezuela tagságát a demokratikus normák megszegésére hivatkozva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.