Trumpék nem adták meg a költségvetési támogatást az építés közben lelőtt amerikai atomerőműveknek

A hét elején jelentették be, hogy két, részben már megépített atomerőműnél felfüggesztik a munkálatokat Dél-Karolina államban, miután túlságosan elszálltak a költségek, és kiderült, sehogyan sem lehet gazdaságosan megépíteni őket.

Most kiderült néhány részlet a bedőlt projektről, miután közzétették a projekttel foglalkozó bizottság jegyzőkönyvét.

A fő tanulság az, hogy az atomerőművet építő helyi közműszolgáltató keményen próbálkozott a Donald Trump-vezette amerikai szövetségi kormányzatnál, hogy kapjanak egy 1-3 milliárd dolláros állami támogatást a projektre. Ezt azonban nem kapták meg, csak egy hitelgarancia ígéretét.

Úgy tűnik, az amerikai szövetségi kormányban sem az atomenergiában látják a jövőt. Az Egyesült Államokban egyébként most már egyetlen atomerő-bővítési projekt van napirenden, és a georgiai tervnek is teljesen bizonytalan a jövője.

(Axios, NPR)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.