2100-ra az emberiség 40 százaléka afrikai lesz

népesedés
2017 augusztus 07., 08:27

Háromból egy 15 és 29 éves kor közötti fiatal afrikai lesz 2050-re. Ez az egyik legjelentősebb demográfiai átalakulás, amit ez elkövetkező évtizedekre előre jelez az ENSZ. A Föld jelenlegi, 7,5 milliárdos népessége 2050-re 9,8 milliárdosra nő, az évszázad végére pedig már 11,2 milliárdnyian is lehetünk majd.

A két legnépesebb ország továbbra is India és Kína lesz, amik ma 1,4 és 1,3 milliárd lakossal a bolygó népességének több mint harmadát adják, a két ország közötti sorrend azonban 2024-re megfordul, és India lesz a legnépesebb állam.

A legnagyobb növekedés azonban Afrikában várható, Nigéria népessége például a mai 191 millió főről 410 milliósra nő 2030-ra ezzel átvéve az Egyesült Államok helyét a világ harmadik legnépesebb országaként.

Az ENSZ jelentése szerint 2050-re a világ népességének fele 9 államban összpontosul majd: Indiában, Kínában, az Egyesült Államokban, Nigériában, Kongóban, Ugandában, Indonéziában, Pakisztánban és Etiópiában.

Ezen kívül a század végére Afrika, ami most 1,3 milliárd lakójával a Föld népességének 17 százalékát teszi ki, 4,5 milliárd fősre duzzad, azaz itt fog élni a bolygó lakóinak 40 százaléka. Ázsia növekedésa azonban lelassul, a mai 4,5 milliárdról csak 4,8 milliárdra nő, népességaránya pedig így 60-ról 43 százalékosra csökken. (Le Monde)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.