2100-ra az emberiség 40 százaléka afrikai lesz

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Háromból egy 15 és 29 éves kor közötti fiatal afrikai lesz 2050-re. Ez az egyik legjelentősebb demográfiai átalakulás, amit ez elkövetkező évtizedekre előre jelez az ENSZ. A Föld jelenlegi, 7,5 milliárdos népessége 2050-re 9,8 milliárdosra nő, az évszázad végére pedig már 11,2 milliárdnyian is lehetünk majd.

A két legnépesebb ország továbbra is India és Kína lesz, amik ma 1,4 és 1,3 milliárd lakossal a bolygó népességének több mint harmadát adják, a két ország közötti sorrend azonban 2024-re megfordul, és India lesz a legnépesebb állam.

A legnagyobb növekedés azonban Afrikában várható, Nigéria népessége például a mai 191 millió főről 410 milliósra nő 2030-ra ezzel átvéve az Egyesült Államok helyét a világ harmadik legnépesebb országaként.

Az ENSZ jelentése szerint 2050-re a világ népességének fele 9 államban összpontosul majd: Indiában, Kínában, az Egyesült Államokban, Nigériában, Kongóban, Ugandában, Indonéziában, Pakisztánban és Etiópiában.

Ezen kívül a század végére Afrika, ami most 1,3 milliárd lakójával a Föld népességének 17 százalékát teszi ki, 4,5 milliárd fősre duzzad, azaz itt fog élni a bolygó lakóinak 40 százaléka. Ázsia növekedésa azonban lelassul, a mai 4,5 milliárdról csak 4,8 milliárdra nő, népességaránya pedig így 60-ról 43 százalékosra csökken. (Le Monde)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.