Jeremy Corbyn még most sem ítéli el a venezuelai elnököt

külföld
2017 augusztus 07., 18:32
comments 157

A Brit Munkáspárt vezetője hétfőn arról beszélt, hogy párbeszédet kell kezdeményezni a szemben álló felek között, hogy megállítsák a Venezuelában elszabaduló erőszakot. Ugyanakkor az alkotmányos válságot előidéző Nicolas Maduro elnöktől nem akart elhatárolódni.

Jeremy Corbyn beszédet mond a Glastonbury Fesztiválon
photo_camera Jeremy Corbyn beszédet mond a Glastonbury Fesztiválon Fotó: OLI SCARFF/AFP

A latin-amerikai országban négy hónapja tartó kormányellenes tüntetések során már legalább 120-an haltak meg, Maduro elnök pedig komoly nemzetközi nyomás alá került, hogy oszlassa fel a vitatott szavazáson létrehozott kormánypárti nemzetgyűlést. A választás előtt a venezuelai titkosszolgálat ellenzéki vezetőket hurcolt el, a választási csalást vizsgáló főügyészt pedig leváltották.

Jeremy Corbyn, aki sokáig támogatta a venezuelai szocialista rezsimet, most azt mondta, hogy párbeszédre és egy olyan folyamatra van szükség, amikor tiszteletben tartják az igazságszolgáltatás függetlenségét és az emberi jogokat.

Nicolas Maduro venezuelai elnök
photo_camera Nicolas Maduro venezuelai elnök Fotó: Federico Parra/AFP

Amikor megkérdezték, elítéli-e Maduro legutóbbi lépéseit, Corbyn azzal kerülte meg a választ, hogy ő az erőszakot ítéli el, bármelyik oldal is követte el azt, mert az erőszak nem fogja megoldani a helyzetet.

2013-ben Corbyn még úgy beszélt Maduroról, hogy „mindannyiunkat inspirál, hogy a megszorítások és a neoliberális gazdaságpolitika ellen harcoljunk Európában”. Egy évvel később pedig Maduro nevezte Corbynt Venezuela nagy barátjának.

Amikor arról kérdezték Corbynt, hogy megbánta-e, amiért Madurót támogatta, miután hatalomra került Hugo Chavez után, a brit politikus azt válaszolta: „Azt az elvet támogattam, hogy a kormány kötelessége az egyenlőtlenség csökkentése és a szegények esélyeinek javítása”. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.