Az Európai Egyesült Államok programját hirdette meg a spanyol miniszterelnök

Ahogy arra nyár elején felhívtuk a figyelmet, egyre inkább szerveződik az eurózóna átalakítása, ami az EU-n belül a közös pénzt használó országokból egy szövetségi államot, valamiféle Európai Egyesült Államokat hozhat létre.

Ezt az európai politikusok rendszerint úgy szokták mondani, hogy közös költségvetést, közös pénzügyminisztert és lehetőség szerint közös kötvényeket (azaz az államadósságok szétterítését) javasolják. 

Az Európai Bizottság is hajlik erre az irányra, nemrégiben arról beszéltek Brüsszelben, hogy hamarosan úja ajánlatot kapnak azok az országok, amelyek nem használják még az eurót, hogy ne szakadjon ketté az EU. Az elvárás az volna, hogy minden tagállam csatlakozzon a közös pénzhez. A magyar miniszterelnök figyelmeztetése szerint erről komoly vitákat kell tartani, mert a csatlakozás a nemzeti szuverenitás feladását jelentené.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök az eurózóna szorosabb összekapcsolásáról beszél Palma de Mallorcán, Fülöp király nyári rezidenciájának kertjében.Fotó: JAIME REINA/AFP

Most a spanyol miniszterelnök állt ki az eurózóna gazdaságpolitiájának egységesítése mellett. A hónap végén Párizsban találkozik a francia elnök, a német kancellár, az olasz és a spanyol miniszterelnök, és jórészt erről a tervről egyeztetnek majd. Rajoy világossá tette, hogy ő a terv támogatójaként fog érvelni.

A németek eddig mereven elutasították a közös kötvények bevezetését, és a szeptemberi német választások előtt ebben Angela Merkel a nyilvánosság előtt aligha enged majd ebben. De közben egyre nyitottabbnak mutatkozik a zóna föderatív átalakítása iránt, és nem kizárt, hogy ha megnyeri a választásokat, akkor sokkal rugalmasabb lesz, mint eddig volt. (euractiv)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.