Kedden kezdődik az első olyan orosz miniszter pere, akit a kormányból vittek a zárkába

külföld
2017 augusztus 08., 07:05
comments 23

Kedden áll először bíróság elé Alekszej Uljakajev, volt orosz gazdasági miniszter. Ő az első hivatalban lévő orosz miniszter, akit letartóztattak. Tavaly novemberben fogták el, és egy rövid elzárás után házi őrizetbe került.

Uljakajevet azzal vádolják, hogy kenőpénzt kért, hogy engedélyezze, hogy  a Rosznyeft nevű olajipari óriás felvásároljon egy kisebb céget. A vád szerint kétmillió dollárt követelt. A Rozsnyeftet Putyin elnök egyik legrégebbi, még a titkosszolgálati időkből való szövetségese, Igor Szecsin vezeti. Uljakajev azt állítja, hogy provokálták és ártatlan. Az első tárgyalást zárt ajtók mögött tartják.

Alekszej Uljukajev
photo_camera Alekszej Uljukajev Fotó: Nikita Shvetsov/Anadolu Agency

Uljakajev pere a Moscow Times elemzése szerint fontos üzenet Putyintól a beosztottjai felé: aki nem elég lojális, az könnyen megjárhatja.

A parlamenten kívüli orosz ellenzék régóta támadja hatalmas korrupcióval a kormányt és az elnököt is, és ez az első nagyobb per, ami nagyon magas rangú hivatalnokot érint hosszú idő óta. (Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.