Médiaháború Szerbiában: az adóhivatal befagyasztotta az ellenzékivé lett lapok számláit

külföld
2017 augusztus 08., 12:49
comments 49

Bedurvult a médiaháború Szerbiában, miután az adóhatóság zárolta az egyik legnagyobb lapkiadó, az Adria Media Group számláit, mondván súlyos adótartozásai vannak a cégnek. A kiadó vezetője viszont azt állítja, hogy mindig mindent pontosan befizettek. 

Válaszcsapásként 150 pert indított a kiadó a szerb politikai elit tagjai ellen, hitelrontás és a sajtószabadság megsértése miatt, közöttük van az ország elnöke, belügyminisztere, az adóhatóság több munkatársa és kormányparti lapk újságírói és szerkesztői is.

Az Adria Media Group mintegy 800 munkatársa nem kapta meg az augusztusi fizetését a bankszámlák zárolása miatt, ennek ellenére a lapok többsége - így a politikai napilapjuk, a Kurir - egyelőre megjelenik. Számos magazin, így a szerb Elle, Cosmopolitan vagy a Men's Health is a csoporthoz tartozik, 57 nyomtatott és 26 online kiadványuk van.

Rodic a Kurirban politikai támadásra panaszkodik.
photo_camera Rodic a Kurirban politikai támadásra panaszkodik.

A kiadót vezető Aleksandar Rodic sokáig kifejezetten jóban volt Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel (korábban Szerbia miniszterelnöke volt) és politikai lapjai inkább kormánypárti vonalat vittek.

A két ember azonban összeveszett, és Rodic azt is bejelentette, hogy beszáll a politikába, hogy megbuktassa Vucicot, akit súlyos korrupciós ügyekkel vádol. Azóta kormányellenes vonalat visznek politikai kiadványai, és e fordulat után indult az adóhatóság vizsgálata is. (balkaninsgiht)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.