Médiaháború Szerbiában: az adóhivatal befagyasztotta az ellenzékivé lett lapok számláit

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Bedurvult a médiaháború Szerbiában, miután az adóhatóság zárolta az egyik legnagyobb lapkiadó, az Adria Media Group számláit, mondván súlyos adótartozásai vannak a cégnek. A kiadó vezetője viszont azt állítja, hogy mindig mindent pontosan befizettek. 

Válaszcsapásként 150 pert indított a kiadó a szerb politikai elit tagjai ellen, hitelrontás és a sajtószabadság megsértése miatt, közöttük van az ország elnöke, belügyminisztere, az adóhatóság több munkatársa és kormányparti lapk újságírói és szerkesztői is.

Az Adria Media Group mintegy 800 munkatársa nem kapta meg az augusztusi fizetését a bankszámlák zárolása miatt, ennek ellenére a lapok többsége - így a politikai napilapjuk, a Kurir - egyelőre megjelenik. Számos magazin, így a szerb Elle, Cosmopolitan vagy a Men's Health is a csoporthoz tartozik, 57 nyomtatott és 26 online kiadványuk van.

Rodic a Kurirban politikai támadásra panaszkodik.

A kiadót vezető Aleksandar Rodic sokáig kifejezetten jóban volt Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel (korábban Szerbia miniszterelnöke volt) és politikai lapjai inkább kormánypárti vonalat vittek.

A két ember azonban összeveszett, és Rodic azt is bejelentette, hogy beszáll a politikába, hogy megbuktassa Vucicot, akit súlyos korrupciós ügyekkel vádol. Azóta kormányellenes vonalat visznek politikai kiadványai, és e fordulat után indult az adóhatóság vizsgálata is. (balkaninsgiht)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.