Márton Anita 19,49 méterrel vébéezüstérmes súlylökésben!

sport
2017 augusztus 09., 18:25
comments 151

Nagyszerű versenyzéssel, az utolsó körben dobott 19,49 méterrel ezüstérmet szerzett Márton Anita a londoni atlétikai világbajnokság női súlylökő számában. Magyarország ezzel megszerezte 13. érmét az atlétikai világbajnokságok történetében. Londonban pedig ez a második magyar érem, hétfőn (Márton Anita klubtársa, szintén a Békéscsabai AC versenyzője) Baji Balázs 110 gáton szerzett bronzot.

Kemény körülmények között, hidegben és szakadó esőben rendezték meg a súlylökés női döntőjét szerda este Londonban, az atlétikai világbajnokságon. 

A döntő magyar résztvevője Márton Anita kedden könnyedén jutott a legjobbak közé: a selejtezőben már az első, 18,76-os dobásával teljesítette a 18,30 méteres kvalifikációs szintet. Az olimpiai bronzérmes, kétszeres fedett pályás Európa-bajnok magyar súlylökő kedden arról beszélt, hogy a döntőben reményei szerint meg is lehet a 20 méter. (Idei legjobbja 19,63 volt.)

A döntőben első körben a negyedik legjobb eredménnyel, 18,50-el kezdett, amivel rögtön eldőlt, hogy mind a hat kört végigdobhatja, majd a második körben 18,89-es dobásával fel is jött a második helyre a kínai Kung Li-csiao mögé. 

A harmadik sorozatban az amerikai Michelle Carter 19,16-os dobással jött fel a harmadik helyre, ebben a körben se Kung Li-csiao, se Márton nem tudott javítani. A negyedik kör nem hozott érdemi változást, az ötödikben viszont a jamaikai Danniel Thomas-Dodd nagy meglepetésre feljött a harmadik helyre 18,91-es dobással, tehát két centivel leszorítva a dobogról a magyar versenyzőt.

A női súlylökés 2017-es világbajnoka: Kung Li-csiao.
photo_camera A női súlylökés 2017-es világbajnoka: Kung Li-csiao. Fotó: Kirill Kudrjacev/AFP

A kínai Kung az utolsó előtti körben 19,94-et dobott, megerősítve vezető helyét. Ezt végül senki sem tudta túldobni.

Márton Anita az utolsó sorozatban megint megmutatta, hogy remek versenyző: hatalmasat dobott! 19,49-cel a második helyre jött föl.

Carter utolsó dobása sem volt kicsi, de Anitáétól elmaradt: 18,97. Dodd sem javított, így nem változott már a sorrend.

Márton Anita a döntőben.
photo_camera Márton Anita a döntőben. Fotó: Kirill Kurjacev/AFP

Márton Anita ezzel megszerezte élete első világbajnoki érmét: ezüstöt. (Két éve Pekingben éppen lecsúszott a dobogóról.) A riói olimpián szerzett bronzzal együtt ez a legjobb eredménye.

A Békéscsabai AC versenyzője diszkoszvetésben is rajthoz áll Londonban.

Végeredmény:
1.  Kung Li-csiao (Kína) 19,94
2. Márton Anita (Magyarország) 19,49
3. Michelle Carter (USA) 19,14

 (Nagy fotó: Matthias Schrader/MTI/MTVA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.