Tucatjával teríti le az atlétákat Londonban a hányós vírus

sport
2017 augusztus 09., 06:40
comments 83
Elaine Thompson, a százméteres női síkfutás olimpiai bajnoka a világbajnoki döntő előtt elhányta magát, végül csak ötödik lett.
photo_camera Elaine Thompson, a százméteres női síkfutás olimpiai bajnoka a világbajnoki döntő előtt elhányta magát, végül csak ötödik lett. Fotó: Ulrik Pedersen/NurPhoto

A Londonban zajló atlétikai világbajnokságon versenyzőként vagy szervezőként részt vevő harminc ember betegedett meg eddig norovirustól, a telente járványszerűen terjedő, hányós betegséget okozó kórokozótól, erősítette meg kedden a Public Health England, az angol közegézségügyi hatóság. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség egyelőre csak egy versenyző megbetegedését volt hajlandó megerősíteni. Mondjuk az az egy eset már jelentősen befolyásolta a világbajnokság alakulását: a botswanai Isaac Makwala esélyesként indult volna a 400 méteres síkfutásban, ahol ő volt az egyetlen igazi kihívója a dél-afrikai olimpiai bajnoknak, Wayde van Niekerknek.

Niekerk hétfőn Makwala távollétében simán nyerte is a 400 méteres síkfutást.

Isaac Makwala a 400 méteres síkfutás egyik nagyesélyese volt, de megbetegedése miatt vissza kellett lépnie.
photo_camera Isaac Makwala a 400 méteres síkfutás egyik nagyesélyese volt, de megbetegedése miatt vissza kellett lépnie. Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Makwala nem az egyetlen, aki visszalépett a versenytől. Az ír Thomas Barr hétfőn betegségre hivatkozva lépett vissza a 400 méteres gátfutás elődöntőjétől. Barr gyomorfertőzésre panaszkodott, vagyis a tünetek alapján őt is norovirus fertőzhette meg. Vasárnap is volt már áldozata a vírusnak, Elaine Thompson a száz méteres női síkfutás olimpiai bajnoka csak ötödik lett, a versen yután arra panaszkodott, hogy a döntő előtt elhányta magát. Az olimpiai bronzérmes, Puerto Ricó-i gátfutó, Javier Culson is "ételmérgezésre" panaszkodott, miután a 400 méteres gátfutás előfutamából se jutott tovább.

A Financial Times értesülései szerint a német, a kanadai és az ír csapat több tagja is megbetegedett. Ők mind a Tower Hotelban szálltak meg. A hotel megerősítette, hogy több vendégük is megbetegedett, de azt állítják, hogy az egészségügyi hatóságok szerint nem az épület a járvány gócpontja. "Szigorúan betartjuk a higiéniai előírásokat, és garantáljuk, hogy a fertőzöttek ne érintkezhessenek a többi vendéggel, a nyilvános tereket pedig alaposan fertőtlenítettük" - írták a lapnak eljuttatott közleményükben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.