Tucatjával teríti le az atlétákat Londonban a hányós vírus

Elaine Thompson, a százméteres női síkfutás olimpiai bajnoka a világbajnoki döntő előtt elhányta magát, végül csak ötödik lett.Fotó: Ulrik Pedersen/NurPhoto

A Londonban zajló atlétikai világbajnokságon versenyzőként vagy szervezőként részt vevő harminc ember betegedett meg eddig norovirustól, a telente járványszerűen terjedő, hányós betegséget okozó kórokozótól, erősítette meg kedden a Public Health England, az angol közegézségügyi hatóság. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség egyelőre csak egy versenyző megbetegedését volt hajlandó megerősíteni. Mondjuk az az egy eset már jelentősen befolyásolta a világbajnokság alakulását: a botswanai Isaac Makwala esélyesként indult volna a 400 méteres síkfutásban, ahol ő volt az egyetlen igazi kihívója a dél-afrikai olimpiai bajnoknak, Wayde van Niekerknek.

Niekerk hétfőn Makwala távollétében simán nyerte is a 400 méteres síkfutást.

Isaac Makwala a 400 méteres síkfutás egyik nagyesélyese volt, de megbetegedése miatt vissza kellett lépnie.Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Makwala nem az egyetlen, aki visszalépett a versenytől. Az ír Thomas Barr hétfőn betegségre hivatkozva lépett vissza a 400 méteres gátfutás elődöntőjétől. Barr gyomorfertőzésre panaszkodott, vagyis a tünetek alapján őt is norovirus fertőzhette meg. Vasárnap is volt már áldozata a vírusnak, Elaine Thompson a száz méteres női síkfutás olimpiai bajnoka csak ötödik lett, a versen yután arra panaszkodott, hogy a döntő előtt elhányta magát. Az olimpiai bronzérmes, Puerto Ricó-i gátfutó, Javier Culson is "ételmérgezésre" panaszkodott, miután a 400 méteres gátfutás előfutamából se jutott tovább.

A Financial Times értesülései szerint a német, a kanadai és az ír csapat több tagja is megbetegedett. Ők mind a Tower Hotelban szálltak meg. A hotel megerősítette, hogy több vendégük is megbetegedett, de azt állítják, hogy az egészségügyi hatóságok szerint nem az épület a járvány gócpontja. "Szigorúan betartjuk a higiéniai előírásokat, és garantáljuk, hogy a fertőzöttek ne érintkezhessenek a többi vendéggel, a nyilvános tereket pedig alaposan fertőtlenítettük" - írták a lapnak eljuttatott közleményükben.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.