Elkezdődött a 45. Tokaji Írótábor, és az idei téma tökéletes Bayer „Petőfi Sándor” Zsolt munkásságának vizsgálatához is

Arany János munkásságára és az elmúlt 200 év magyar irodalmának közvetítésében bekövetkezett változásokra és kihívásokra fókuszál az idén 4 naposra bővült, ma megnyitott 45. Tokaji Írótábor. (A téma tehát tökéletes, így legalább alaposan megvizsgálhatják a magyar irodalom egyik, ha nem a legnagyobb írójának, Bayer Zsoltnak a munkásságát is.)

Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A hagyományosan a Rákóczi-pincében rendezett eseményen Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az Arany-emlékévre utalva emlékeztetett, a 200 éve született író-költő máig az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb alakja az irodalomnak, ő a modern magyar líra megalkotója, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkáraként pedig két tudományos folyóirat alapítója és főszerkesztője volt.

Tanárként fontos irodalomközvetítői feladatokat is vállalt, éppen ezért volt egyértelmű, hogy az idei tanácskozás tőle induljon ki, majd járja be a rádió, a televízió, a mozgókép és a színház elterjedésének évszázadát egészen a közelmúlt digitális forradalmáig – utalt a tanácskozás alcímére az írószövetség vezetője.

Magyarországon a reformkorra tehető a lapok, folyóiratok és kiadóműhelyek elterjedése, és a folyamat a 19. század második felében erősödik meg igazán – mondta Szentmártoni. Arany – miután felépült a szabadságharc leverése és legjobb barátja, Petőfi halála okozta depresszióból – egy ilyen pezsgő, dinamikusan fejlődő magyar valóságban találhatta magát, az új világ kihívásait pedig kiválóan érzékelteti verseiben és költeményeiben – mondta. Ekkor indul el az a folyamat, ami a századforduló táján csúcsosodik ki, aminek segítségével az írói-szerkesztői hivatás is szakmává válik – mondta az írótábor több mint száz résztvevője előtt Szentmártoni János.

A rendszerváltás óta két nemzedék teljesen új technológiai és kultúrszociológiai térben nőtt fel, lassan „velük is szót kell értsünk, ha nem akarjuk, hogy megszűnjön a folyamatosság” – mondta.

A csütörtöktől vasárnapig tartó írótáborban Arany János örökségét is elemzik a résztvevők, több előadás foglalkozik az író munkásságával. A plenáris üléseken olyan irodalmárok, költők és írók tartanak előadásokat, mint Bengi László, Erős Kinga, Mezey Katalin, Nyilasy Balázs, Vasy Géza, Jánosi Zoltán vagy Zsille Gábor.
Az Arany-emlékév mellett megemlékeznek arról is, hogy 30 éve, 1987-ben a hatalom nyomására elmaradt az írótábor. A szüneteltetés tényleges okairól nincs mindenki által elfogadható válasz, ezért az elnökség levéltári kutatást kezdeményez, aminek eredményéről a tervek szerint az 50. írótáborban adnak majd tájékoztatást – jelentette be az írószövetségi elnök.

A megnyitó után a Bayer Petőfi Irodalmi Múzeum Jártam a jelenben, éltem a jövőben című kiállítását mutatták be az érdeklődőknek és a tábor résztvevőinek a helyi Tokaji Ferenc Gimnáziumban. Az eseményen Prőhle Gergely, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a tárlat témája végigköveti Arany János életútját, és nagyon sok tanulsággal és iránymutatással szolgálhat a kortárs íróknak és az irodalommal foglalkozó szakembereknek.

Prőhle Gergely, a múzeum igazgatója beszédet mond a Petőfi Irodalmi Múzeum Jártam a jelenben, éltem a jövőben című, a 45. Tokaji Írótábor keretében nyílt kiállításán a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában.Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A plenáris ülések, kiállítások, emléktábla-avatás és versszínházi esték mellett újdonságként többek közt zenei koncerteket, családi- és gyermekprogramokat, illetve borkóstolást rendeznek a tábor ideje alatt Tokajban és a környező településeken.

(Jó tanács: 3 évvel az évezred bunyója után idén óvatosan az itallal, vagy legalább a hang ne legyen hamis.) (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.