Figyelem, olvasni tudó emberek! Hivatalos: Bayer Zsolt Petőfi Sándorhoz hasonlítható

elmebaj
2017 augusztus 10., 12:45
comments 442

A tegnapi nap híre volt, hogy Kerényi Imre közölte: „nagy lesz a felháborodás”, mert egy lírai érzékű kortárs írót, a lovagkeresztes Bayer Zsoltot is beteszi a Nemzeti Könyvtár sorozatba Móricz Zsigmond, Karinthy Frigyes, Gárdonyi Géza, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal, Madách Imre és Rejtő Jenő mellé.

Ezt most Kerényi Imre még azzal próbálja tetézni, nyilvánvalóan valamiféle marketingfogásként – vagy ahogy Németh Szilárd fogalmazna, provokációként –, hogy az atv.hu-nak azt mondta: Bayer Zsolt 1100 év Európa közepén című kötete kerül a sorozatba, mivel Kerényi szerint a kőszegi katona alreálgimnázium melletti „mohos kősziklához fűződő legenda leírása csupa narratíva”, Bayer kötete Petőfi Sándor Útirajzok leírásához hasonlítható.

Az atv.hu-nak a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott még azt is mondta, hogy Bayer személye és publicisztikái miatt lehet felháborodás, „de hát ő is sokféléből van összerakva, mint mi mindannyian, ő szépíró, politikai újságíró és filmes. Én a szépírót szeretem, az 1100 év Európa közepén esszék élvezetesek, tanulságosak, a magyar irodalom, leíró irodalom legnemesebb hagyományait követik.”

photo_camera A kommentkorszak Petőfi Sándorának egyik csúcsműve

Kerényi azt mondta, Bayer publicisztikáinak (vagy blogposztjainak) kiemelt, kiragadott mondatait ő sem szereti, de Bayer kötete, ami Rockenbauer Pál Másfélmillió lépés Magyarországon című gyalogos országjáró ismeretterjesztő tévésorozatának szépírói útleírása, méltán fér oda a magyar irodalom nagyjai mellé.

Én mondjuk továbbmennék, szerintem Petőfi ilyet nem is tudott. Ja, és még valami:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt