Figyelem, olvasni tudó emberek! Hivatalos: Bayer Zsolt Petőfi Sándorhoz hasonlítható

elmebaj
2017 augusztus 10., 12:45
comments 442

A tegnapi nap híre volt, hogy Kerényi Imre közölte: „nagy lesz a felháborodás”, mert egy lírai érzékű kortárs írót, a lovagkeresztes Bayer Zsoltot is beteszi a Nemzeti Könyvtár sorozatba Móricz Zsigmond, Karinthy Frigyes, Gárdonyi Géza, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal, Madách Imre és Rejtő Jenő mellé.

link Forrás

Ezt most Kerényi Imre még azzal próbálja tetézni, nyilvánvalóan valamiféle marketingfogásként – vagy ahogy Németh Szilárd fogalmazna, provokációként –, hogy az atv.hu-nak azt mondta: Bayer Zsolt 1100 év Európa közepén című kötete kerül a sorozatba, mivel Kerényi szerint a kőszegi katona alreálgimnázium melletti „mohos kősziklához fűződő legenda leírása csupa narratíva”, Bayer kötete Petőfi Sándor Útirajzok leírásához hasonlítható.

Az atv.hu-nak a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott még azt is mondta, hogy Bayer személye és publicisztikái miatt lehet felháborodás, „de hát ő is sokféléből van összerakva, mint mi mindannyian, ő szépíró, politikai újságíró és filmes. Én a szépírót szeretem, az 1100 év Európa közepén esszék élvezetesek, tanulságosak, a magyar irodalom, leíró irodalom legnemesebb hagyományait követik.”

A kommentkorszak Petőfi Sándorának egyik csúcsműve
photo_camera A kommentkorszak Petőfi Sándorának egyik csúcsműve

Kerényi azt mondta, Bayer publicisztikáinak (vagy blogposztjainak) kiemelt, kiragadott mondatait ő sem szereti, de Bayer kötete, ami Rockenbauer Pál Másfélmillió lépés Magyarországon című gyalogos országjáró ismeretterjesztő tévésorozatának szépírói útleírása, méltán fér oda a magyar irodalom nagyjai mellé.

Én mondjuk továbbmennék, szerintem Petőfi ilyet nem is tudott. Ja, és még valami:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.