Észak-Korea pár napon belül elkészíti az Egyesült Államok elleni támadás tervét

2017 augusztus 10., csütörtök 2:38
263

Észak-Korea augusztus közepéig elkészíti az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigete elleni rakétatámadás tervét, utána csak Kim Dzsongun döntésétől függ, hogy elindítják-e a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával - jelentette csütörtökön a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Guam, a 163 ezer lakosú, 544 négyzetkilométeres, vagyis nagyjából budapestnyi mikronéziai sziget az Egyesült Államok területe, megtámadása nyílt hadüzenet lenne. Az amerikai hadvezetés azt ígéri, hogy egy esetleges támadás az észak-koreai rezsim végét jelentené.  

Az észak-koreai vezetés szerdán közölte, hogy „komolyan mérlegeli”, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mérjen Guam szigetére, ahol az amerikai haderőnek hadászati jelentőségű katonai létesítményei vannak.

A KCNA a csütörtöki jelentésében zagyvaságok tömkelegének nevezte Trump fenyegetését. Az állami hírügynökségen keresztül kiadott közleményben azt írják: „Képtelenség értelmes párbeszédet folytatni egy ilyen őrülttel, csak nyers erővel lehet rá hatni”.

Donald Trump amerikai elnök korábban „olyan tűzzel és haraggal” fenyegette meg kedden Phenjant, „amilyet még nem látott a világ”.

Kim Rak Gjom tábornok, hadsereg stratégiai erőinek parancsnoka  pedig azt mondta, hogy a Koreai Néphadsereg által elindítandó Hvaszong-12 rakéták elrepülnek majd Simane, Hirosima és Kócsi japán prefektúrák fölött. Megjegyezte, hogy a rakéták 3356,7 kilométer hosszú pályát futnak majd be, amihez 1065 másodpercre lesz szükségük, és Guamtól 30-40 kilométerre csapódnak be az óceánba. (MTI/BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt