Kína és Amerika tovább izmozik a Dél-kínai-tengeren

2017 augusztus 10., csütörtök 17:51

Tiltakozott a kínai külügyminisztérium amiatt, hogy egy amerikai romboló a Dél-kínai-tengeren „a szabad hajózást demonstráló műveletet” végrehajtva csütörtökön a kínai és a nemzetközi jogot „lábbal tiporva súlyosan megsértette” Peking szuverenitását és biztonságát.

Amerikai vezetők korábban közölték a Reutersszel, hogy a John S. McCain a vitatott hovatartozású Spratly-szigeteknél Kína által épített mesterséges szigettől, a Mischief-zátonytól 12 tengeri mérföldön belüli távolságra haladt el.

„Az amerikai romboló manővere megsértette a kínai és a nemzetközi jogot, és súlyos kárt okozott Kína szuverenitásának és biztonságának. (...) Kína nagyon elégedetlen a lépéssel, és megvitatja a kérdést az amerikai féllel” – áll a kínai külügyminisztérium honlapján közzétett közleményben.

A műveletet akkor hajtották végre, amikor Donald Trump amerikai elnök kormányzata az együttműködés lehetőségeit keresi Kínával az észak-koreai rakéta- és atomprogram leállítására, a lépés akadályozhatja a közös álláspont kialakítását – írja a Reuters.

A művelet kísérlet volt arra, hogy az USA szembeszálljon az általa a stratégiai fontosságú vizeken való szabad hajózás akadályozásának tartott pekingi erőfeszítésekkel.

Az Egyesült Államok bírálta, hogy Kína szigeteket épít és katonai létesítményeket telepít a tengerben, és aggódik, hogy ezek akadályozhatják a szabad hajózást. 

Júliusban egy amerikai hadihajó közelített meg egy, Kína, Tajvan és Vietnam által egyaránt magának követelt szigetet a Spratly-szigeteknél. 

A Dél-kínai-tengerrel – amin évi 5 milliárd dollárnyi árut szállítanak – kapcsolatos kínai követeléseket Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam is vitatja.

A Koreai-félszigeten fokozódott a feszültség, amióta Észak-Korea tavaly két kísérleti atomrobbantást, a múlt hónapban pedig két interkontinentális ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre. Emiatt az ENSZ újabb szankciókkal sújtotta Phenjant. (MTI, Reuters)