Kína és Amerika tovább izmozik a Dél-kínai-tengeren

külföld
2017 augusztus 10., 19:51
comments 87

Tiltakozott a kínai külügyminisztérium amiatt, hogy egy amerikai romboló a Dél-kínai-tengeren „a szabad hajózást demonstráló műveletet” végrehajtva csütörtökön a kínai és a nemzetközi jogot „lábbal tiporva súlyosan megsértette” Peking szuverenitását és biztonságát.

Amerikai vezetők korábban közölték a Reutersszel, hogy a John S. McCain a vitatott hovatartozású Spratly-szigeteknél Kína által épített mesterséges szigettől, a Mischief-zátonytól 12 tengeri mérföldön belüli távolságra haladt el.

„Az amerikai romboló manővere megsértette a kínai és a nemzetközi jogot, és súlyos kárt okozott Kína szuverenitásának és biztonságának. (...) Kína nagyon elégedetlen a lépéssel, és megvitatja a kérdést az amerikai féllel” – áll a kínai külügyminisztérium honlapján közzétett közleményben.

A műveletet akkor hajtották végre, amikor Donald Trump amerikai elnök kormányzata az együttműködés lehetőségeit keresi Kínával az észak-koreai rakéta- és atomprogram leállítására, a lépés akadályozhatja a közös álláspont kialakítását – írja a Reuters.

A művelet kísérlet volt arra, hogy az USA szembeszálljon az általa a stratégiai fontosságú vizeken való szabad hajózás akadályozásának tartott pekingi erőfeszítésekkel.

Az Egyesült Államok bírálta, hogy Kína szigeteket épít és katonai létesítményeket telepít a tengerben, és aggódik, hogy ezek akadályozhatják a szabad hajózást. 

Júliusban egy amerikai hadihajó közelített meg egy, Kína, Tajvan és Vietnam által egyaránt magának követelt szigetet a Spratly-szigeteknél. 

A Dél-kínai-tengerrel – amin évi 5 milliárd dollárnyi árut szállítanak – kapcsolatos kínai követeléseket Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam is vitatja.

A Koreai-félszigeten fokozódott a feszültség, amióta Észak-Korea tavaly két kísérleti atomrobbantást, a múlt hónapban pedig két interkontinentális ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre. Emiatt az ENSZ újabb szankciókkal sújtotta Phenjant. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.