Több mint három év börtön után is folytatja a kormányellenes tüntetéseket Szergej Udalcov orosz ellenzéki vezető

külföld
2017 augusztus 10., 13:34

A börtönből való szabadulása után is folytatni akarja az utcai megmozdulások szervezését, és egyesíteni akarja az orosz baloldali erőket, hogy közös jelöltet indítsanak a jövő évi elnökválasztáson – mondta a moszkvai sajtótájékoztatóján Szergej Udalcov orosz ellenzéki vezető.

A radikális Baloldali Front elnöke a keddi szabadulása óta tartott első sajtótájékoztatóján azt mondta, „egy kicsit körül akar nézni”, de szerinte őszre az emberek már hallani fognak a korrupcióellenes megmozdulásaikról, illetve az 1917-es októberi (bolsevik) forradalom közelgő 100. évfordulójának megünnepléséről, amit a baloldali erőkkel együtt akar megtartani.

„Az utcai tiltakozás a legfontosabb eleme a személyes jogokért és szabadságért vívott harcnak, egy normálisan működő államnak. Mindig is üdvözöltem és üdvözölni fogom az ilyesfajta tevékenységet. De ennek az aktivitásnak nem kell provokatívnak lennie” – mondta Udalcov.

Arról, hogy szándékozik-e együttműködni a szintén Kreml-kritikus Alekszej Navalnij ellenzéki politikai aktivistával, aki a jövő évi elnökválasztáson indulna, Udalcov kategorikusan kijelentette:

„Az, hogy az elnökválasztáson indulni akar, az ő dolga, de ő nem az én jelöltem. De a korrupció ellen fellépni - bármikor, kérem. Készen állunk és nyitottak vagyunk az együttműködésre, de nagyon ügyelünk arra, hogy ne próbáljanak meg minket ismét kihasználni.”

Udalcov azt is bejelentette, hogy felhívást intéz az orosz baloldali erőkhöz, köztük az orosz kommunista párthoz és a szocialista nézeteket valló Igazságos Oroszország nevű párthoz, hogy indítsanak közös jelöltet a jövő évi elnökválasztáson.

Szergej Udalcov
photo_camera Szergej Udalcov Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

Udalcovot és egy másik ellenzékit, Leonyid Razvozzsajevet 2014 júliusában ítélték négy és fél év börtönbüntetésre a rendőrség és a tiltakozók összecsapásába torkolló, többtucatnyi sebesültet követelő nagyszabású kormányellenes moszkvai tüntetésben játszott szerepükért, és az orosz hatalom megdöntésére irányuló tevékenységükért. Razvozzsajev idén áprilisban került szabadlábra. A tiltakozások miatt 32 ember ellen indult eljárás, közülük 11-et börtönre vagy házi őrizetre ítéltek, de a legsúlyosabb ítélet Udalcovék ügyében született. Az orosz törvényhozás azóta több, a tüntetéseket és a civil szervezetek politikai tevékenységét korlátozó törvényt fogadott el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.