Trump megköszönte Putyinnak, hogy amerikai diplomatákat utasítottak ki Oroszországból

külföld
2017 augusztus 11., 04:14
comments 86

Az amerikai elnök csütörtökön köszönte meg orosz kollégájának, hogy Oroszország kiutasított egy rakás amerikai diplomatát az országból, mivel ezzel egy csomó pénzt fognak spórolni. Trump kijelentése állítólag komoly nemtetszést váltott ki az amerikai külügyminisztérium hivatalnokai között. 

„Szeretném megköszönni neki, mivel amúgy is akartunk csökkenteni a béreket, és ami engem illet, nagyon hálás vagyok, amiért elküldött sok embert, mivel így kisebb a bérköltségünk. Nincs igazi oka, hogy visszamenjenek. Nagyra értékelem a tényt, hogy képesek voltunk csökkenteni a bérköltséget, egy csomó pénzt fogunk megspórolni.”

– mondta el Trump New Jerseyben tartott sajtótájékoztatóján.

Oroszország nemrég jelentette be, hogy száz amerikai diplomatát fognak kitiltani az országból, válaszul a legújabb amerikai szankciókra, melyeket az amerikai választásokba történt bekavarás miatt vetettek ki Oroszországra. 

A külügyminisztérium egyelőre nem jelentette be, hogyan fogják kezelni a létszámstopot: Oroszország ugyanis azt szabta meg, hogy maximum 455 tagja lehet a jövőben az amerikai diplomáciai missziónak az országukban. Elemzések szerint a kirúgások egy jelentős része helyben felbérelt orosz személyzetet érintheti majd, de ez vélhetően nem jelent komoly spórolást a külügyminisztérium számára. 

Trump spórolós megjegyzése azzal se nagyon fér össze, hogy amerikai források már jelezték, azoknak az amerikai diplomatáknak, akiknek el kell hagyniuk az országot, új állomáshelyet találnak majd, azaz nem fogják elveszíteni a munkájukat. 

A Politico arról ír, hogy Trump megnyilvánulása nem csengett jól a külügyminisztériumon belül, ahol számos diplomata már eddig sem érezte túl jól magát a Trump-korszakban. Egy jelenleg is a tengerentúlon szolgáló vezető amerikai diplomata felháborítónak nevezte az elnök megjegyzését, és szerinte ez nagyon ronthatja a morált azok között, akik az USA-t szolgálják más országokban. 

Egy másik külügyes annyit mondott, hogy nem jutnak olyan kifejezések eszébe, melyek tűrnék a nyomdafestéket. A Bush-kormány egykori külügyes államtitkára, Nicholas Burns szégyenteljesnek nevezte az elnök szavait. 

A Politico cikke megjegyzi azt is, hogy Trump beiktatása óta rossz a hangulat a külügyben: a diplomaták úgy érzik, hogy az elnök és tanácsadói félreállították őket, és Trumpot nem nagyon érdekli azoknak a diplomatáknak a szolgálata, akik amúgy készek lettek volna segíteni a nemzetközi vezetőkkel valón egyeztetésekben. Trump harmadával csökkentette amúgy a külügy költségvetését. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.