91 eddig ismeretlen vulkánt fedeztek fel az Antarktika jégpáncélja alatt

tudomány
2017 augusztus 13., 04:24
comments 62

Kutatók a Föld legnagyobb vulkanikus régióját fedezték fel, miután 91 eddig ismeretlen vulkánra akadtak rá az Antarktika jégpáncélja alatt. 

Azt, hogy vulkánok vannak a földrész jege alatt, eddig is lehetett tudni, csak eddig mindössze 47 vulkánt ismertünk. Az Edinburgh University kutatói szerint jelenleg ez lehet a vulkánokkal legsűrűbben telített régió az egész bolygón. 

Egyben figyelmeztettek arra is, hogy bármiféle vulkanikus tevékenységnek súlyos következményei lennének világunkra. Egy kitörés ugyanis tovább destabilizálhatná az Antarktika jegét, amitől csak még inkább felgyorsulna a tengerek vízszintjének emelkedése. 

Ezért a kutatók most annak próbálnak meg utánajárni, mennyire aktívak ezek a vulkánok. A vulkánok felfedezéséhez a jégtakarón áthatoló radartechnológiát használtak, az eredményiket pedig összevetették légifelvételekkel és földtani leletekkel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.