A kínai állami média szerint Trump ma megmérgezheti a kínai-amerikai viszonyt

külföld
2017 augusztus 14., 07:40
comments 58

Vasárnap írtunk mi is arról, hogy fehérházi források szerint Donald Trump várhatóan hétfőn megbízást fog adni a legfőbb amerikai kereskedelmi képviselőnek, hogy indítson vizsgálatot Kínával szemben.

Olyan kérdésekre keresheti majd a választ a vizsgálat, hogy a kínai fél sértette-e amerikai vállalatok szabadalmi jogait, történt-e visszaélés amerikai szereplők kárára, és a többi. Említettük azt is, hogy a lépést már régóta szorgalmazta az amerikai gazdasági élet több szereplője is. 

A vizsgálatból pedig egyenesen következhet, hogy magasabb vámokat vethetnek majd ki Kínából érkező termékekre. Bár a fehérházi források próbálták ezt pusztán gazdasági-üzleti ügynek beállítani, ami nem érinti a két ország viszonyát, eléggé sejthető volt, hogy Peking nem így fog ehhez hozzáállni.

És tényleg: a Kommunista Párt szócsövének számító napilapban megjelent cikkben világosan megüzenték, hogy Trump döntése megmérgezheti a két ország közötti kapcsolatot. Ez a feszültség különösen rosszul jöhet az amerikaiak számára akkor, amikor épp napról napra súlyosabb diplomáciai válságba keverednek Észak-Koreával. 

photo_camera Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

Trump amúgy korábban már jelezte, hogy könnyebben lenne engedékenyebb Pekinggel szemben, ha ők agresszívabban lépnének fel Észak-Koreával. 

A pártlapban megjelent szerkesztőségi állásfoglalás szerint nagyon fontos, hogy a Trump-kormány ne hozzon olyan elkapkodott döntéseket, melyeket később megbánhatnak. A lap kitér arra is, hogy nem tisztességes Trumptól, hogy Kínára hárítja a felelősségét annak, hogy lebeszéljék Phenjant a cselekedeteikről. Azzal pedig, hogy Kínát megpróbálják beállítani az észak-koreai nukleáris lépések társtettesének, majd pedig Kínát okolják azokért a kudarcokért, melyekben az összes szereplő osztozik, szerintük Trump azt kockáztatja, hogy felrúgja azt a nemzetközi szövetséget, ami békésen oldaná meg ezt a helyzetet. 

A lap cikke azzal zárul, hogy remélik, Trump talál egy másik utat, mert a dolgok sokkal bonyolultabbak lesznek, ha Peking és Washington egymásnak feszülne. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.