Trump tényleg elkezdheti a kereskedelmi harcot Kína ellen

külföld
2017 augusztus 13., 09:39
comments 70

Az amerikai elnökválasztási kampány egyik visszatérő eleme volt Donald Trump részéről, hogy fel kell lépni Kína ellen, mert a kínai gazdaság rengeteget árt az Egyesült Államoknak, elveszik a munkahelyeket és más hasonló dolgok. 

Ezek az üzenetek Trump megválasztása után is megmaradtak, de csak a szavak szintjén. Egészen mostanáig, viszont a washingtoni ügyekben általában elég jól tájékozott Axios most arról ír, hogy hétfőn Trump bejelenthet egy kormányzati intézkedést, ami a Kína elleni kereskedelmi fellépés beindítása lehet. A kiszivárgott tervek szerint az USA kormánya arra hivatkozva, hogy fel akarnak lépni a kínai szabadalmi és szerzői jogi sértések ellen, vizsgálatot rendelhet el a kínai gazdasági szereplők magatartásával kapcsolatban. 

Az intézkedést állítólag már hetekkel ezelőtt be akarták jelenteni, de Rex Tillerson külügyminiszter akkor el tudta érni a halasztást, mivel nagyon fontos volt, hogy az ENSZ-ben Kína támogassa az Észak-Korea elleni szankciócsomagot. 

A kiszivárgott részletek szerint az intézkedések része lesz, hogy Trump hétfőn megbízza a kereskedelmi ügyekért felelős amerikai képviselőt, Robert Lighthizert, hogy indítson vizsgálatot, léteznek-e olyan kínai törvények, gyakorlatok, eljárások, melyek árhatnak-diszkriminálhatnak bármely amerikai szellemi tulajdon, technológia birtokosainak. 

A vizsgálat lehetőséget nyithat arra, hogy az USA számos agresszív kereskedelmi eszközzel léphessen fel Kína ellen: a kínai importra vonatkozó magasabb vámok, illetve az USA-ban üzletelő kínai cégeknek kiadott engedélyek csökkentése is ilyen lehetőség. 

Ugyan fehérházi források végig arról beszéltek, hogy ezek a lépések eleve előkészítő jellegű intézkedések, és amúgy is, semmi közük a nemzetbiztonsági, geopolitikai témákhoz, egészen biztos, hogy a kínai vezetés nem így értékelné hasonló intézkedések bevezetését. Ha megindul a vizsgálat, azt Kína egyértelmű provokációnak fogja tekinteni, ami tovább bonyolíthatja az Észak-Korea kérdésében amúgy is összetett kínai-amerikai viszonyt. 

Belföldön viszont valószínűleg népszerű intézkedés lesz: az előzetes vélemények szerint a vizsgálatot támogatja majd a Kongresszus is, és üdvözölni fogja az amerikai üzleti élet számos szereplője is, akik már régóta panaszkodtak arra, hogy Kína nem tartja tiszteletben a szabadalmi jogokat. 

Érdekesség, hogy a vizsgálattal várhatóan megbízott Lighthizer már a Reagan-kormánynak is dolgozott, és az egyik ismert Kína-ellenes gazdaságpolitikát szorgalmazó tagja Trump stábjának. 

A Financial Timesnak fehárházi források mindenesetre arról beszéltek, hogy nem gondolják, ez a lépés kereskedelmi háborúhoz vezethetne, és valami nagyobb konfliktus nőhetne ki belőle. Egyszerűen csak üzleti ügyekről van szó két ország között. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.