A bíróság szerint tisztességtelen a BKK pótdíjszabása

2017 augusztus 16., szerda 15:56
171

2015 őszén megbírságoltak egy utast a BKK ellenőrei. A BKK közel egy évig nem foglalkozott az üggyel, aztán fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett. Az Index szerint ebben az ügyben már ekkor is felmerült, hogy nem évült-e el a büntetés, emellett azonban az utast képviselő ügyvédi iroda jogértelmezése szerint

a követelés alapjául meghatározott, pótdíjról szóló általános szerződési feltétel tisztességtelen.

Az ügyben eljáró Budapesti II. és III. kerületi Bíróság pedig ki is mondta ezt, igaz, nem a 16 ezer forintos, hanem a 32 ezres pótdíjra vonatkozóan, a BKK ugyanis ezt vette alapul ebben a konkrét ügyben. A bíróság a BKK pótdíját a parkolási pótdíjjal hasonlította össze, ami 15 napon belüli befizetés esetén jellemzően az egy órai várakozási díj 12-14-szerese, 15 nap után pedig a 40-szerese, ráadásul nem kamatozik. Ehhez képest a BKK pótdíja már 30 napon belül 45-szörös, azon túl pedig 92-szeres fizetési kötelezettséget jelent egy jegy árához képest. Ez a bíróság szerint pedig sérti a Polgári Törvénykönyv azon részét, ami tisztességtelennek minősíti a hasonlóan magas pótdíjazást. Mivel pedig ez a szerződési feltétel tisztességtelensége miatt érvénytelen, a bíróság elutasította a BKK követelését.

Az ügyben eljáró Dr. Illés Levente Ákos Ügyvédi Iroda munkatársa szerint pont ezért a 32 ezer forintos pótdíjra alapozott ügyek az esetek többségében megnyerhetőek lennének a BKK ellen. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt