Szenvedélybetegeknek hirdetett leszoktatótáborokat számolt fel az ukrán rendőrség, mert kényszermunkatáborokként működtek

2017 augusztus 16., szerda 17:11
70

Az ukrán hatóságok 87 embert szabadítottak ki az ország keleti felében lévő Dnyipropetrovszk megyében

szenvedélybetegségekről leszoktatónak hirdetett, de valójában kényszermunkatáborokként működtetett egészségügyi rehabilitációs központokból

- számolt be szerdán a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

A hivatalos Facebook-oldalon közzétett közlemény szerint a rendőrség és az ügyészség munkatársai kilenc létesítményt kutattak át. Az állítólagos rehabilitációs központok vezetői drog-, alkohol-, illetve dohányzásfüggéstől való megszabadulást ígértek a betegeknek. Több esetben szülők fizették ki felnőtt korú gyerekeik ellátását a központban. A közlemény arra nem tért ki, hogy mennyit kértek a rehabilitációért. 

A bentlakókat családi házakban helyezték el, ahol kis szobákban 6-10 ember aludt emeletes ágyakon. Az első hónapokban nem engedték ki őket még a ház udvarára sem, elvették tőlük mobiltelefonjaikat és irataikat.

A fogvatartottak sem gyógyszeres, sem terápiás kezelést nem kaptak. Egész napjukat Biblia-olvasással, imádkozással és szentbeszédek meghallgatásával kellett tölteniük. Azután, hogy egy „pácienst” az „elöljárója” gyógyultnak minősített, kiengedték a házon kívülre dolgozni.

A rabságban tartott férfiakkal nehéz fizikai munkákat végeztettek, javarészt építkezéseken dolgoztatták őket.

A rendőrség emberkereskedelem gyanújával indított eljárást a központok működtetői ellen, amiért Ukrajnában 3-8 év közötti börtönbüntetés szabható ki. Ezen felül még vizsgálják, hogy jogtalan fogva tartásért is vád alá helyezhetik-e az elkövetőket. A kiszabadítottak már mind hazatérhettek otthonaikba. A hatóságok jelenleg azon dolgoznak, hogy megállapítsák a bűncselekmény elkövetésével gyanúsíthatók személyazonosságát. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt