Remegő hangon, könnyeivel küzdve beszélt arról a neonáci főszervező, hogy a rendőrség le akarja tartóztatni

külföld
2017 augusztus 17., 07:22
comments 466

24 órán belül két videó is előkerült a hétvégi, Charlottesville-ben zajló neonáci tüntetés résztvevőiről, ami segíthet kicsit megérteni, miről beszélt Steve Bannon, amikor vesztes bohócnak nevezte a résztvevőket. 

Az egyik videón a neonáci Christopher Cantwell látható. Cantwell a Vice videójából lett igazán ismert: a film legvégén ő volt az, aki fegyvereket pakolt ki egy táskából, miközben arról beszélt, szerinte teljesen jogos volt autóval hajtani az ellentüntetők közé, hiszen ütötték az autót, és szerinte nagy siker volt a felvonulás, de megpróbálják majd felülmúlni, és sokan fognak még meghalni, mire végeznek a harccal. 

Azóta előkerült róla még egy felvétel, amin szipogva, könnyeivel küszködve mesél arról, hogy megtudta, a rendőrség állítólag le akarja tartóztatni. 

link Forrás

Cantwell arról beszélt, hogy felhívta a rendőrséget, hogy tényleg így van-e, de azt mondták neki, hogy ezt telefonon nem mondhatják el, de menjen be és kiderül. A remegő hangú náci azzal folytatja, hogy a jelenlegi helyzetben szerinte nem lenne okos dolog, ha bárhova elmenne. 

Egyre jobban belelovalja magát, közben érezhetően dolgoznak az érzelmek benne, egy ponton kitör belőle: „Nem tudom, mit tegyek. Tanácsra van szükségem."

Majd azzal folytatja, hogy ők ezt próbálták békésen, törvényeket betartva szervezni, de az ellenfeleik nem állnak le, folyamatosan fenyegetik őket. 

link Forrás

A másik videót a dokumentumfilmes C. J. Hunt készítette és a GQ mutatta be, ezen azt látni, hogy egy fiatal szélsőjobbos a Vanguard America nevű szélsőjobboldali szervezet jellegzetes öltözékében eltéved Charlottesville-ben, miután a rendőrség elválasztotta a tüntetőket és a rendőröket, és véletlenül az ellentüntetők között találja magát. Hunt a fiatal segélykiáltásaira figyelt fel, legalább egy ellentüntető ekkor már kiszúrta és elindult felé. 

Erre a szélsőjobboldali fiatal lekapja a pólóját, és elmondja, hogy nem igazán van benne ebben a fehér hatalom dologban, csak a móka kedvéért jött el. Valaki ekkor megjegyzi, hogy nem lehet csak így levenni a jelmezét. De végül nem nyúlnak a fiatalhoz, és közben megérkezik egy rendőrségi jármű is, így elsétálhat félmeztelenül. 

Hunt még odament hozzá beszélgetni, ekkor a srác elmondta, hogy ráhozták a frászt, majd elismétli, hogy tényleg csak a móka kedvéért jött. 

„Éppen csak” – válaszolja arra a kérdésre, hogy akkor ő most a fehér felsőbbrendűséget hirdetők közé tartozik, és hogy igazából mókás azt kimondani, hogy fehér hatalom.Hunt erre visszakérdez, hogy mi ebben a mókás, amire a fiatal annyit válaszol, hogy volt már börtönben. De hogy miért, azt már nem akarta elmondani.

A fekete Hunt egy darabig még követte a fehér fiatalt, ahogy a mit sem sejtő ellentüntetők tömegén átsétál póló nélkül. Mint írta, egy fehér nácik közé keveredő feketének nem lett volna meg ez a lehetősége, hogy így levesse a jelmezét. 

„Fehér terror, a kardja. Fehér ártatlansága, a páncélja” – írta erről Hunt, majd elmondta, elszörnyedve és irigykedve nézte, ahogy a fiatal háborítatlanul eltűnhetett a tömegben. 

Szintén a napokban történt amúgy, hogy miután tele lett a fényképével az internet, a fáklyával a kezében dühösen üvöltő rasszista azt állította, ő nem is egy fáklyával a kezében üvöltő dühös rasszista. Ilyen időket élünk. 

(RawStory, GQ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.