217 milliót osztogatott el a jegybank 2017 második negyedévében

gazdaság
2017 augusztus 19., 03:59
comments 52

Miután az év első három hónapjában egymilliárd forintot osztott szét a jegybank, a második három hónapban már egész szerényen mindössze 217,3 milliót osztottak ki ötmillió forint feletti támogatások jogcímén - írja a Magyar Nemzet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett listára hivatkozva.

A legtöbb támogatást, 60 millió forintot a Budapesti Gazdasági Egyetem (korábban Budapesti Gazdasági Főiskola) kapta, de 30 millió jutott a a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) is. Az MKT elnöke Pleschinger Gyula, az MNB monetáris tanácsának tagja, aki havi hárommillió forint fizetést kap a jegybanktól, és alelnökei között ott van Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke is.

A Pannonhalmi Főapátság alapítványa 30 millió forintot kapott, a Károli Gáspár Református Egyetem pedig 28,1 millió forintot. Utóbbi egyébként épp tavaly állapodott meg a kormánnyal arról, hogy ingyen megkapják a józsefvárosi Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest, amit az állam a birtokba adás előtt - a Magyar Nemzet értesülései szerint - 12,4 milliárd forintból felújít.

Hatmilliót kap a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége, aminek tagja a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a BKV, a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Villamos Művek, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Paksi Atomerőmű Zrt. is, egyik alelnöke pedig Lentner Csaba, aki Matolcsy György doktori disszertációjának konzulense volt, és az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumának is tagja.

De kapott 6 milliót Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete is, amiből a honlapjuk szerint mát vettek is egy kisbuszt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.