Kifúrja a lengyel alma a magyar almát a piacról

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Nagyon nagy bajban van az almatermelés ma Magyarországon. Ha az ágazat nem megy keresztül jelentős változásokon, tíz éven belül

A FÖLD SZÍNÉRŐL IS ELTŰNHET A SZABOLCSI ALMA.

Erre hívja fel a figyelmet a debreceni Farmer Expón kiállító Szabolcsi és Szatmári Alma, saját magukon kívül még több ezer gazdát képviselve.

Szabolcs megyében van a hazai almatermő terület több mint fele, 15 ezer hektár. Az almatermesztés 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes jövedelmet, legalább ugyanennyi háztartásnak biztosít munkahelyet. Az almatermelés színvonala folyamatosan csökken, egyre több az elhanyagolt almáskert és egyre kevesebb az értékesíthető alma. Ennek oka főleg a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya. 

Tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy már a hazai boltokban sem lehet magyar almát kapni, csak lengyelt, holott 10-20 éve a saját termésből még külföldi importra is jutott. A Szabolcsi és Szatmári Alma és az általuk képviselt termelők abban reménykednek, megmenekülhet a szabolcsi alma. (MTI)

Dokumentumfilm arról, miért nem jó a magyar alma – TBG ajánlásával:

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó