A szerb elnök szerint Szerbia elleni tevékenység miatt rendelték haza a diplomatákat Macedóniából

Belgrád azért rendelte haza konzultációkra sürgősséggel szkopjei nagykövetségének diplomatáit, mert a szerb hírszerzés elegendő bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy Macedónia „rendkívül offenzív” tevékenységet folytat a szerbiai szervek és intézmények ellen - mondta Aleksandar Vucic szerb államfő.

Részleteket nem árult el, de azt mondta, továbbra is azon vannak, hogy baráti kapcsolatot építsenek Belgrád és Skopje között, viszont ennek kölcsönös tiszteletre kell épülnie. Az ügy körül sok a találgatás, és a következő 10 napban mindenki tisztábban fog látni – mondta.

Aleksandar VucicFotó: Kisbenedek Attila/AFP

Ivica Dacic külügyminiszter a Tanjug szerb hírügynökségnek hasonló okokat említett mindenféle magyarázat nélkül. Dacic szerint a diplomaták egy részét már jövő héten visszaküldik Szkopjéba, a nagykövet viszont csak később tér vissza a külképviseletre, miután minden konzultáció befejeződik Belgrádban. „Az állam lépéseket tesz, hogy megvédje saját érdekeit Macedóniában” – mondta Dacic, aki szerint Szerbia megvizsgálja, hogy diplomatái felkészültek-e arra, hogy a jelenlegi körülmények között dolgozzanak a szomszédos országban.

Szerbia vasárnap sürgősen hazahívta konzultációra szkopjei nagykövetsége minden alkalmazottját, de hogy miért, azt nem közölte. Először a macedón Telma tévé adott hírt a szerbiai diplomaták hazahívásáról, majd ezt az RTS szerbiai közszolgálati televízió kérdésére megerősítette a szerbiai külügyminisztérium is, de magyarázatot nem fűzött hozzá. Csak annyit közöltek a tárcánál, hogy Ivica Dacic a nap folyamán tájékoztatja a közvéleményt erről.

A macedón külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy vasárnap kapott jegyzéket a szerbiai nagykövetségtől, miszerint a személyzetet konzultációra hazarendelték Belgrádba. A szkopjei külügyminisztérium sem ismerte a döntés okát, ezért kapcsolatba lépett a szerb külügyminisztériummal. A macedón kormányilletékesek szerint Szerbia azért hívta vissza diplomatáit, mert dühíti, hogy Macedónia javasolni akarja Koszovó felvételét az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO). A szkopjei kabinet közleményt is kiadott, ami szerint Macedónia a szavazásnál figyelembe veszi az EU-s tagországok többségének javaslatát.

A koszovói UNESCO-tagságról említést tett sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic is: azt mondta, hogy Belgrád előbb megvárja, mit lép Koszovó, illetve mit mond rá Szkopje és Podgorica, és csak azután fog reagálni. (MTI)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.