Egy kutatás szerint növelik a tüdőrák kockázatát a B6 és a B12 vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők

TUDOMÁNY
2017 augusztus 23., 19:15
comments 180

A különböző vitamintabletták és étrend-kiegészítők az 1930-as és 40-es években jelentek meg, és az elsődleges szerepük az volt, hogy visszaszorítsák és kezelhetőbbé tegyék a meghatározott vitaminok és nyomelemek hiánya által okozott betegségeket. Újabban azonban egyre több kutató kezd kételkedni abban, hogy van-e egyáltalán bármilyen, tudományos eszközökkel is kimutatható haszna a manapság forgalmazott étrend-kiegészítőknek. Erre a kérdésre pedig még nem tudott semmilyen, nagy mintán végzett kutatás határozott igennek válaszolni, ellenben többen is pedzegették, hogy ezek a tabletták inkább ártanak, mint használnak.

Persze a fejlett világban mostanában forgalmazott étrend-kiegészítők már egészen mások, mint a 70 éve piacra dobott egyszerű vitamintabletták, az Egyesült Államokban például több cég is van, ami kifejezetten középosztálybeli nőket céloz az ilyen-olyan tablettáival. Gwyneth Paltrow cége, a Goop is ilyesmivel foglalkozik: szép színű és szép formájú tablettákat ad el fáradékonyságra panaszkodó vagy fogyni vágyó embereknek. Ezek a tabletták azonban sokszor csak tele vannak nyomva iszonyat sokkal egy bizonyos vitaminnal meg keleties nevű növények kivonataival, amik orvosi haszna nem bizonyított.

Egy augusztus 22-én publikált kutatás még borúsabb képet fest az étrend-kiegészítőkről, ugyanis kimutatta, hogy

kapcsolat van a B6 és B12 tartalmú étrendkiegészítők és a tüdőrák kockázata között.

A kutatás 77 ezer 50 és 76 éves kor közötti dohányzó férfin végezték el, és 10 éven át figyelték az alanyokat. A kutatók pedig azt látták, hogy azoknál, akik nagy dózisú B6 és/vagy B12 tartalmú étrend-kiegészítőket szednek, háromszor akkora eséllyel fejlődik ki tüdőrák, mint azoknál, akik szintén dohányoznak ugyan, de nem szednek ilyen étrend-kiegészítőt.

A kutatás hátránya persze, hogy a benne szereplő férfiak idősebbek és a dohányzás miatt eleve magasabb náluk a tüdőrák kialakulásának kockázata, azonban a minta így is óriási, és nagyon hosszú a kutatás időtartama is, így mindenképp hitelesnek tekinthető.

B6 és B12 vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítőket egyébként épp fáradékonyság ellen szoktak általában szedni az emberek. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.