Nem közvetíthet Charlottesville-ből a sportriporter, mert Robert Lee-nek hívják

2017 augusztus 23., szerda 16:00
137

Az ESPN amerikai televíziós csatorna úgy döntött, nem közvetíthet a virginiai Charlottesville-ben rendezendő egyetemi futballmérkőzésről a sportággal foglalkozó sportriporterük, mert Robert Lee-nek hívják, ugyanúgy, mint az egykori amerikai polgárháború déli csapatainak főparancsnokát. Lee tábornok szobrát akarják éppen eltávolítani egy charlottesville-i közparkból, ez ellen tiltakozva vonultak fel a városban szélsőjobboldali, rasszista és neonáci csoportok.

Lee szobra Charlottesville-ben. Fotó: Wikipedia

A tévécsatorna bejelentésében ez szerepel: „Roberttel egyetértésben hoztuk meg a döntést, éppen a névazonosság miatt”. A tévé vezetői szerint szégyenletes, hogy ez a téma a beszélgetésekben egyáltalán felmerülhet, de jelen pillanatban a munkatársuk és valamennyi fél számára ez a legjobb megoldás. 

Az ESPN döntését éles vita és elítélő nyilatkozatok sora fogadta. Sokan a politikai korrektség ámokfutásának minősítették a riporter átmeneti eltávolítását a képernyőről. 

Charlottesville-ben csaknem két héttel ezelőtt fajult véres összecsapásokba a Lee tábornok szobrának eltávolítása miatti tüntetés és ellentüntetés. A zavargásokban egy fiatal nő is meghalt, amikor a tüntetésre - Ohióból - érkező egyik neonáci szándékosan az ellentüntetők közé hajtott autójával. A városban azóta is nagy a nyugtalanság, az önkormányzat ülése például - ahol napok óta folytatják a vitát Lee tábornok szobrának eltávolításáról - zűrzavarba és újabb tüntetésekbe fulladt. 

Mike Pence alelnök kedden kijelentette: a polgárháborús emlékművek és szobrok eltávolítása a szövetségi államok és a városok, települések döntése, nem a kormányzaté. (MTI, Sports Illustrated)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt