A Kreml előtt meggyilkolt Borisz Nyemcov átmeneti emlékművét őrző aktivistát úgy orrba vágta egy putyinista, hogy napokkal később belehalt az ütésbe

bűnügy
2017 augusztus 25., 07:03
comments 58

Nyolc nappal azután, hogy megtámadták a Kreml előtti Bolsoj Moszkvoreckij hídon meggyilkolt Borisz Nyemcov ellenzéki vezető átmeneti emlékművét őrző aktivistát, a férfi meghalt – írja a Mediazona.

photo_camera Fotó: Nyikita Svecov/Anadolu Agency

Iván Szkripnicsenkóhoz – aki azért állt őrt, mert Nyemcov emlékművét rendszeresen szétbontják Moszkva tisztító csapatai és kormánypárti aktivisták – augusztus 15-én este lépett oda egy eddig ismeretlen férfi, és megpróbált vele beszélni. Amikor Szkripnicsenko elfordult, a férfi állítólag orrba vágta. Ilja Varlamov blogger szerint néhány másik aktivista annyit hallott, hogy a támadó ezt üvölti Szkripnicsenkónak:

„Mi van, nem szereted Putyint, vagy mi van?”

Az áldozat kórházba ment, ahol az orvosok orrtöréssel diagnosztizálták, majd hazamehetett, de néhány nappal később újra kórházba került, „a töréshez kapcsolódó szövődmények korrigálása érdekében”. Augusztus 23-án meghalt. A boncolás eredményei még nem állnak rendelkezésre, de az egyik aktivista a Mediazonának azt mondta, hogy „valószínűleg tüdőembólia okozta a halálát”.

Ivan ezen a videón mesélt arról, hogy a moszkvai tisztító csapatok hogyan igyekeztek szétverni a Nyemcov-emlékművet:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt