Betiltották a németországi szélsőbaloldal legfontosabb fórumát

Betiltották a németországi szélsőbaloldal első számú internetes fórumaként számon tartott linksunten.indymedia.org portált pénteken, és házkutatást tartottak az üzemeltetőknél.

A szövetségi belügyminisztérium közölte: az elérhetetlenné tett portál az erőszakot politikai céljaik szolgálatába állító szélsőbaloldal legbefolyásosabb kommunikációs eszköze volt, évek óta terjesztettek rajta a büntetőjoggal és az alkotmánnyal ellentétes tartalmakat. Így többek között rendőrök és politikai ellenfelek megtámadására és szabotázsakciókra biztatták az olvasókat.

A portálon a G20 csoport júliusban rendezett hamburgi csúcstalálkozója ellen is mozgósítottak. Ennek „súlyos következményei” voltak – utalt Thomas de Maiziere belügyminiszter a G20-csúcs alatt történt zavargásokra.

Antiglobalizációs keménymag a hamburgi G20-csúcson július 6-án.Fotó: Sebastian Willnow/dpa/AFP

Az állam „következetesen fellép az interneten folytatott szélsőbaloldali uszítás ellen” – mondta a miniszter, aki szerint a portálon közölt lázító tartalmak, a rendőrök elleni erőszak legitimálását szolgáló gyalázkodások „az emberi méltóságot sárba taposó hozzáállás” megnyilvánulásai, „elfogadhatatlanok, és nem egyeztethetők össze szabad és demokratikus rendünkkel”.

A tiltás nem az indymedia.org nemzetközi portálhálózatra vonatkozik, hanem a német kiadásra, és a portált üzemeltető egyesületre. Pénteken Baden-Würrtemberg tartományban több helyszínen házkutatást is tartottak a portál több vezetőjénél és támogatójánál. Az intézkedés célja az „egyesületi szervezet felszámolása és az egyesületi vagyon lefoglalása” volt.

Az az ezredforduló óta működő indymedia radikális baloldali, antikapitalista, globalizációellenes mozgalmak laza, függetlenül működő portáljainak hálózata. A német kiadás 2009-ben indult.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, 2016-os éves jelentése szerint a linksunten.indymedia.org az „erőszak-orientált szélsőbaloldal legfontosabb médiuma”, a szerepe a szimpatizánsok tájékoztatása, buzdítása és tevékenységük összehangolása, illetve a propaganda terjesztése és új támogatók megnyerése.

A BfV kimutatása szerint az erőszakot elfogadó, nyilvántartott németországi szélsőbaloldaliak száma tavaly 8500-ra emelkedett az egy évvel korábbi 7700-ról. (MTI)