Kedvezményes hitelt is kapnak az 5 milliós havi fizetésük mellé Matolcsy jegybankjának vezetői

gazdaság
2017 augusztus 25., 06:45
comments 103

Ha most valaki bemegy egy magyar kereskedelmi bankba azzal, hogy személyi kölcsönt szeretne felvenni, akkor a legtöbb helyen úgy 8 százalékos thm-et ajánlanak neki. Ha viszont valaki a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Banknál dolgozik, és jogosult erre, annak kedvezményes hitel jár, 1,9 százalékos thm-mel.

Az már korábban kiderült, hogy Matolcsy György barátnőjét, Vajda Zitát lakáshoz segítette így a jegybank: 32,3 millió forintos hitelt kapott, ami a 24.hu becslése szerint másfél millió forintos kedvezményt jelent neki a piaci hitelekhez képest.

Viszont hogy lakáscélú hitelek mellett kedvezményes személyi kölcsönöket is ad az MNB, csak most, a 24.hu egyik adatigénylése után került nyilvánosságra.

Az adatigénylésből az is kiderült, hogy Vajda Zita mellett volt két MNB alelnök is, akik kedvezményesen vettek fel kölcsönt a jegybanktól. Ők szintén lakást vettek a pénzből, ketten együtt 48 milliót kaptak. Az alelnökök a jegybankban havi bruttó 4,5 millió forintot keresnek.

A kedvezményes kölcsönből az egyik ügyvezető igazgató is kapott több tízmillió forintot, az ügyvezető igazgatók bére pedig havi 4,95 millió forint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.