Kedvezményes hitelt is kapnak az 5 milliós havi fizetésük mellé Matolcsy jegybankjának vezetői

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Ha most valaki bemegy egy magyar kereskedelmi bankba azzal, hogy személyi kölcsönt szeretne felvenni, akkor a legtöbb helyen úgy 8 százalékos thm-et ajánlanak neki. Ha viszont valaki a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Banknál dolgozik, és jogosult erre, annak kedvezményes hitel jár, 1,9 százalékos thm-mel.

Az már korábban kiderült, hogy Matolcsy György barátnőjét, Vajda Zitát lakáshoz segítette így a jegybank: 32,3 millió forintos hitelt kapott, ami a 24.hu becslése szerint másfél millió forintos kedvezményt jelent neki a piaci hitelekhez képest.

Viszont hogy lakáscélú hitelek mellett kedvezményes személyi kölcsönöket is ad az MNB, csak most, a 24.hu egyik adatigénylése után került nyilvánosságra.

Az adatigénylésből az is kiderült, hogy Vajda Zita mellett volt két MNB alelnök is, akik kedvezményesen vettek fel kölcsönt a jegybanktól. Ők szintén lakást vettek a pénzből, ketten együtt 48 milliót kaptak. Az alelnökök a jegybankban havi bruttó 4,5 millió forintot keresnek.

A kedvezményes kölcsönből az egyik ügyvezető igazgató is kapott több tízmillió forintot, az ügyvezető igazgatók bére pedig havi 4,95 millió forint.