Lehet még a mostaninál is több poloska? Állítólag igen, még durvább invázió jön

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Zöldövezetben lakó kedves olvasóink ijedten vehették észre tavaly, hogy hatalmas számban szédelegtek be lakásaikba nagy, büdös, de még annál is ügyetlenebbnek és butábbnak tűnő poloskák. Aztán idén még több lett belőlük. De még nincs vége!

Dr. Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi tanszékének rovartani docense arról beszélt a 24.hu-nak, hogy ősszel még több lesz belőlük a lakásokban, a poloskák ugyanis csak akkor kezdik el kutatni azokat a védett réseket, ahol át tudják vészelni a telet.

"Ha helyenként már most érzékelni véljük a jelentősebb egyedszámot, az azt jelentheti, hogy bizonyos fertőzött körzetekben ősszel még nagyobb invázióra számíthatunk, mivel valószínűleg megnőtt a poloskafaj helyi népessége" – mondta a szakértő.

Az ázsiai márványospoloska – a nagy, barna poloska – nem válogatja meg táplálékát, gyakorlatilag bármit szívesen szívogat. És hiába ügyetlen állat, nincs komolyan vehető természetes ellensége sem, ezért semmi nem szab gátat szaporodása előtt. Ráadásul az egyre élénkebb nemzetközi kereskedelem miatt folyamatosan érkezhet az utánpótlás.

"A kártevő most már biztosan nem fog eltűnni Magyarországról, sőt minden bizonnyal kevesebb sem lesz belőle, és mind nagyobb területen terjed majd el" – jósolja Vétek.

A másik új nagy poloska, a zöld rovar neve: vándorpoloska, ez is nagy károkat okoz a magyar gyümölcsösökben. Paradicsom, paprika, bab, szója, kukorica, alma, körte, őszibarack – nem válogatnak a kártevők.

Vétek Gábor már sok éve követi a poloskainvázió kérdését, az alábbi videón még 2014-ben beszél az ázsiai márványospoloskákról.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.