Antifasiszták támadtak Trumpot éltető kisebbségiekre Kaliforniában

San Francisco közelében, Berkeley városában egy kicsit elszabadultak az indulatok a hétvégén.

Úgy kezdődött, hogy bejelentettek egy antimarxista tüntetést, Amber Cummings szervezésében. Cummings transzszexuális (férfiből lett nő), és Donald Trump nagy rajongója, és a kaliforniai jobbos mozgalom emblematikus alakja.

Csakhogy közben ellentüntetést ígértek az antifasiszták, és végül Cummings lemondta a tüntetést, féltve a felvonulók biztonságát a balosoktól. Viszont azt is mondta, hogy ő azért mégis elmegy, és vár mindenkit, aki elítéli a balos fenyegetést. Aztán ő maga mégsem ment el, viszont néhányan mégis kivonultak a hívására Donald Trump elnököt éltetni, többek között a japán származású Joey Gibson, aki a Hazafias Imádkozók nevű csoport vezetője. 

Anarchisták a gyűlölet ellen tüntettek, néhányan közülük Trump híveire támadtak végül.Fotó: AMY OSBORNE/AFP

Mintegy négyezer antifasiszta vonult fel végül az elmaradt antimarxista menet ellen tiltakozni, és közülük néhányan nekiestek a Trump mellett tüntetőknek, többek között arcukat fekete sállal eltakaró anarchisták is. Utóbbi azért fontos körülmény, mert a városban tilos arcot eltakarva tüntetni, ezért közülük többeket előállítottak a rendőrök. 

Az erőszakos antifasiszták nekiestek többek között Joey Gibsonnak és egy mexikói származású trumpistának is, akit többek között azzal támadtak, hogy latinó létére hogy támogathatja az elnököt. 

Több embert letartóztattak, szerencsére súlyosabb erőszak nem történt, de Joey Gibsont például a rendőröknek kellett megvédeniük, és füstgránátot is használtak az oszlatáshoz. (washington post)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.