Antifasiszták támadtak Trumpot éltető kisebbségiekre Kaliforniában

külföld
2017 augusztus 28., 08:50
comments 197

San Francisco közelében, Berkeley városában egy kicsit elszabadultak az indulatok a hétvégén.

Úgy kezdődött, hogy bejelentettek egy antimarxista tüntetést, Amber Cummings szervezésében. Cummings transzszexuális (férfiből lett nő), és Donald Trump nagy rajongója, és a kaliforniai jobbos mozgalom emblematikus alakja.

Csakhogy közben ellentüntetést ígértek az antifasiszták, és végül Cummings lemondta a tüntetést, féltve a felvonulók biztonságát a balosoktól. Viszont azt is mondta, hogy ő azért mégis elmegy, és vár mindenkit, aki elítéli a balos fenyegetést. Aztán ő maga mégsem ment el, viszont néhányan mégis kivonultak a hívására Donald Trump elnököt éltetni, többek között a japán származású Joey Gibson, aki a Hazafias Imádkozók nevű csoport vezetője. 

Anarchisták a gyűlölet ellen tüntettek, néhányan közülük Trump híveire támadtak végül.
photo_camera Anarchisták a gyűlölet ellen tüntettek, néhányan közülük Trump híveire támadtak végül. Fotó: AMY OSBORNE/AFP

Mintegy négyezer antifasiszta vonult fel végül az elmaradt antimarxista menet ellen tiltakozni, és közülük néhányan nekiestek a Trump mellett tüntetőknek, többek között arcukat fekete sállal eltakaró anarchisták is. Utóbbi azért fontos körülmény, mert a városban tilos arcot eltakarva tüntetni, ezért közülük többeket előállítottak a rendőrök. 

Az erőszakos antifasiszták nekiestek többek között Joey Gibsonnak és egy mexikói származású trumpistának is, akit többek között azzal támadtak, hogy latinó létére hogy támogathatja az elnököt. 

Több embert letartóztattak, szerencsére súlyosabb erőszak nem történt, de Joey Gibsont például a rendőröknek kellett megvédeniük, és füstgránátot is használtak az oszlatáshoz. (washington post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.