A kormány az oroszokéhoz hasonló abortusz-megelőzési konzultációs központokat tervez

Egészségügy
2017 augusztus 29., 07:30

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Veronika Szkvorcova, az Oroszországi Föderáció egészségügyi minisztere kétoldalú tárgyalást folytatott tegnap Budapesten – közölte az Emmi.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások akkori minisztere beszédet mond a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon a Budapest Kongresszusi Központban 2017. május 25-én.
photo_camera Balog Zoltán beszédet mond a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon a Budapest Kongresszusi Központban 2017. május 25-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A közlemény szerint a találkozón a felek megállapították, hogy mindkét ország népegészségügyi programja nagy hangsúlyt fektet a szűrésekre és a megelőző intézkedésekre.

Az orosz miniszter elmondta, hogy Oroszországban 2013 óta onkológiai, szív- és érrendszeri szűréseket végeznek, amikben 23 millió felnőtt és az összes gyerek részt vesz, Balog Zoltán pedig a Magyarországon működő szűrőbuszok, a mindennapos testnevelés és az egészséges közétkeztetés tapasztalatairól tájékoztatta az orosz kollégáját.

Veronika Szkvorcova ismertette annak az 1500 konzultációs központnak a működését, amik az abortuszokkal kapcsolatban megelőzési tanácsadást folytatnak, Balog pedig azt mondta, hasonló központok alapítását tervezik Magyarországon is.

Balog Zoltán a tárgyaláson azt is mondta: Veronika Szkvorcova személyes érdeme, hogy az elmúlt évben 30 százalékkal növekedett a gyógyszerszállítás Magyarországról Oroszországba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.