Elmarad a világvége: biztonságos távolságban halad el egy potenciálisan veszélyes aszteroida a Föld mellett

tudomány
2017 augusztus 29., 09:33
comments 91

Hétmillió kilométeres biztonságos távolságban halad el a Föld mellett pénteken a Florence nevű aszteroida, amely 4,35 kilométeres átlagos átmérőjével a legnagyobb földközeli kisbolygók közé tartozik. 

Noha nagy mérete és a Föld pályájának metszése miatt a Florence a "potenciálisan veszélyes" kategóriába sorolható, a kisbolygó egészen biztosan nem ütközik össze a Földdel - közölték svájci csillagászok. 

Méretei miatt a Florence sokkal fényesebben fog majd csillogni az égen, mint a mindössze 650 méter átmérőjű 2014 JO25 aszteroida, amely áprilisban 1,8 millió kilométeres távolságban száguldott el a Föld mellett. 

A Florence szeptember 1-jei elhaladását számos teleszkóppal figyelik majd, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA radarméréseket is tervez. A csillagászok szerint egy jó távcsővel - felhőtlen idő esetén - gyakorlott megfigyelők maguk is láthatják az aszteroidát péntek este, amint nagy sebességgel elszáguld a Vízöntő, a Delfin és a Csikó csillagképek találkozásánál. 

A kisbolygót Schelte J. Bus amerikai csillagász fedezte 1981 márciusában, de a nevét Carolyn Shoemaker aszteroidakutató javasolta Florence Nightingale, a modern betegápolás megalapozója emlékére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.