Merkel támogatja Macron terveit, hogy szeptember után szorosabbra fogják az EU-t

eu
2017 augusztus 29., 17:49
comments 217

Angela Merkel a nyár végi sajtótájékoztatóján Berlinben arról beszélt, hogy támogatja Emmanuel Macron francia elnök terveit az eurózóna költségvetéséről és a brüsszeli pénzügyminiszterről. 

A megszólalás jelzi, hogy a szeptemberi választások után Merkel legfontosabb feladatának az eurózóna átalakítását tartja. Ugyanakkor a részletkérdésekben még vannak viták a német kancellár és a francia elnök között. Merkel azt mondta, hogy például még az sem tisztázott teljesen, hogy pontosan mi lenne a feladata az eurózóna brüsszeli pénzügyminiszterének.

photo_camera Fotó: PATRICK KOVARIK/AFP

Emmanuel Macron kedden az Elysée-palotában beszélt arról, hogy a német választások után javaslatokat tesz partnereinek a gazdasági és monetáris konvergencia megerősítésére, valamint az adóügyi és szociális politikák konvergenciájára. 

A francia elnök azt mondta: „Ki kell lépnünk egy olyan korlátozó keretből, amely szerint vagy csak 27-en vagy sehogy sem lehetne a jövőben haladni, illetve 19-en (az eurózónában) vagy sehogy. Ez nem igaz, mindig is egy előre lépni vágyó előőrssel haladtunk, amelyet mások is követtek”. 

Macron több formában képzeli el újraalapítani az Európai Uniót azokkal a tagállamokkal, akik szeretnének messzebb jutni a gazdasági, a védelmi, az adóügyi vagy a szociális politikájuk összehangolásában. (Financial Times/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.