Merkel támogatja Macron terveit, hogy szeptember után szorosabbra fogják az EU-t

Angela Merkel a nyár végi sajtótájékoztatóján Berlinben arról beszélt, hogy támogatja Emmanuel Macron francia elnök terveit az eurózóna költségvetéséről és a brüsszeli pénzügyminiszterről. 

A megszólalás jelzi, hogy a szeptemberi választások után Merkel legfontosabb feladatának az eurózóna átalakítását tartja. Ugyanakkor a részletkérdésekben még vannak viták a német kancellár és a francia elnök között. Merkel azt mondta, hogy például még az sem tisztázott teljesen, hogy pontosan mi lenne a feladata az eurózóna brüsszeli pénzügyminiszterének.

Fotó: PATRICK KOVARIK/AFP

Emmanuel Macron kedden az Elysée-palotában beszélt arról, hogy a német választások után javaslatokat tesz partnereinek a gazdasági és monetáris konvergencia megerősítésére, valamint az adóügyi és szociális politikák konvergenciájára. 

A francia elnök azt mondta: „Ki kell lépnünk egy olyan korlátozó keretből, amely szerint vagy csak 27-en vagy sehogy sem lehetne a jövőben haladni, illetve 19-en (az eurózónában) vagy sehogy. Ez nem igaz, mindig is egy előre lépni vágyó előőrssel haladtunk, amelyet mások is követtek”. 

Macron több formában képzeli el újraalapítani az Európai Uniót azokkal a tagállamokkal, akik szeretnének messzebb jutni a gazdasági, a védelmi, az adóügyi vagy a szociális politikájuk összehangolásában. (Financial Times/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.