Mostantól nem hirdethetnek a kamuhíreket gyártó oldalak Facebookon

tech
2017 augusztus 29., 04:10
comments 90

A Facebook hétfőn jelentette be, hogy mostantól a többször is kamusztori posztolásán kapott oldalak többet nem tehetnek közzé hirdetést a közösségi oldalon. 

A rendszer egyelőre csak azokban az országokban vetheti vissza kicsit a kamusztorikkal operáló oldalak terjedését, ahol a Facebook már bevezette a tényellenőrző rendszerét. Ennek lényege, hogy külső, tényellenőrzésre szakosodott cégeket megbízva ellenőriztetik a Facebookon terjedő hírek valóságtartalmát. 

Eddig is az volt a helyzet, hogy kamusztorit nem lehetett hirdetni egy nemrég bevezetett szabályozás szerint, de mostantól azt sem lehet megtenni, hogy egy oldal a nem kamu híreit hirdetve toborozzon tábort magának, hogy aztán kamu híreket is megosszon velük. 

A Facebook közleménye szerint van esély a bűnbocsánatra: ha egy oldal felhagy a kamusztorik terjesztésével, idővel újra adhat fel hirdetéseket. 

A Facebook a 2016-os amerikai választások után került a támadások kereszttüzébe, mivel sokak szerint a közösségi oldalnak komoly szerepe volt Trump győzelmében azzal, hogy ellenőrizetlenül terjedhetett rengeteg hazugság a Facebookon. A kritikák hatására a vállalat több lépést is bevezetett, hogy fellépjenek a kamuhírek ellen. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.