Tovább szolgálhat a rendőr, aki törvénytelenül bántalmazott egy menedékkérőt Kiskunhalason

bűnügy
2017 augusztus 29., 11:50
comments 164

A Legfőbb Ügyészség múlt héten hozta nyilvánosságra, hány eljárás indult Magyarországon migránsokat bántalmazó rendőrök, katonák és más hatósági személyek ellen. A Human Rights Watch nevű nemzetközi civil szervezet 2016 őszén adott ki egy jelentést arról, hogy a magyar határon verik a külföldieket, akkor a Belügyminisztérium cáfolta, hogy ilyesmi történne.

Az ügyészség tájékoztatás szerint 2015. szeptembere és 2017. augusztus 20. között 56 feljelentés érkezett rendőrségi katonai túlkapások miatt.

  • 17 esetben magánszemély,
  • 14 alkalommal rendőri szerv,
  • 1 alkalommal a Magyar Honvédség,
  • 1 esetben az Európa Tanács Kínzás Ellenes Bizottsága,
  • 11 esetben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága,
  • 3 alkalommal valamelyik ügyészség és
  • 9 esetben az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet

fordult a hatóságokhoz bántalmazás vagy hasonló bűncselekmények miatt.

Az ügyészség két jogerősen lezárt eljárás eredményét ismertette, egy rendőrt 130 ezer forint, egy katonát 300 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt.

A beszámoló szerint a katona térdévével rúgott arcon egy földön ülő külföldit, őt ezért a honvédség jelentette fel, és a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa ítélte el. A HM tájékoztatása szerint a szakaszvezető már nem tartozik a honvédség állományába.

Az elítélt rendőr gázspay-vel fújt le egy külföldit, akitől egy kerítés választotta el a kiskunhalasi menekülttábornál. A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa szerint szakszerűtlenül és aránytalanul járt el, mikor az őt szidalmazó embert a kerítésen át közvetlen közelről arcon fújta. Őt is hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásért ítélték el, viszont a rendőrségen kérdésünkre azt mondták, hogy továbbra is aktív állományú tag, azaz tovább szolgálhat.

Az ügyészség szerint 10 hasonló nyomozás jelenleg is folyamatban van, 37 esetben pedig bizonyítottság vagy bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.