Két cég jelentkezett az új paksi turbinák gyártására

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A szentpétervári Szilovije Masini és a GE Hungary Kft. jelentkezett a paksi atomerőmű új turbina-berendezéseinek gyártására és szállítására kiírt tenderre a Paks II projekt keretében - közölte csütörtökön a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A GE Hungary Kft. a GE Hungary és az Alstom Power Systems konzorciumának vezetőjeként pályázott.

A paksi erőmű új, ötös és hatos blokkjának fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport korábban 770 millió euró értékben rendelte meg a turbinatermek fő és kiegészítő berendezéseinek gyártását és szállítását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy a jövő év legelején, januárban megindul az építkezés Pakson. A kétoldalú kormányközi megállapodás alapján a 12 milliárd eurós beruházás 40 százalékát magyar vállalkozókkal kell kivitelezni. 

A hírügynökség idézte a Roszatom vezérigazgatójával készül korábbi Világgazdaság-interjút, amelyben Alekszej Lihacsov kijelentette, hogy „minden beszerzés nyíltan és átláthatóan valósul majd meg, összhangban az Európai Unió előírásaival”. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.