Légszennyezettséget mérnek a Városligetben

Tbg
környezetvédelem
2017 szeptember 01., 12:51

Szerda óta azbesztpara van a Városligetben, miután a Petőfi Csarnok másfél hónapja letakaratlanul ott hagyott bontási törmelékei között azbeszttartalmú hulladékot találtak, nem is akármilyet kék és fehér azbesztet.

A Városliget átépítéséért felelős Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. előbb cáfolta, majd elismerte az azbeszt jelenlétét, ám közölte, az azbeszt kötött állapotban nem veszélyes. 

Ez így is van, csak éppen az a probléma, hogy a bontási törmelék között talált, töredezett azbeszttartalmú hulladék esetében bőven felmerül annak lehetősége, hogy az azbesztszálak a levegőbe kerülnek.

Mindenki nyugodjon le a PeCsába'

Az eddig senkinek sem jutott eszébe, hogy meg kéne mérni, van-e jelenleg veszélyes hulladék a szálló porban, hiszen Budapest felett jelenleg is enyhe szél fújdogál, pedig a terület kezelését végző Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek erre módja és anyagi lehetősége is lenne.

Szerencsére a Diákfesztivál szervezői gondoltak erre, és ahogy Békés Gáspár szervező ebben a videóban elmondja, mérik a levegő szennyezettségét, este 18 órára lesz eredmény:

link Forrás

Ha minden faja, a szervezők mindenkit várnak a Városligetbe, a Nagyrétre bulizni.

Update, 18:34: A mérést befejezték, a levegő jó minőségű, lehet menni a Városligetbe!

Közben továbbra sem egyértelmű, hogy a Petőfi Csarnok bontása miért maradt félbe, és hogyan találhattak még mindig azbeszttartalmú anyagot a területen a hét közepén.

A bontást az év elején kezdte a DTRT Zrt., a bontási szerződés azonban eredetileg nem szólt azbesztmentesítésről. 

Ez csak a bontási szerződés módosításakor, március 31-én került a szerződésbe, miután a feladatra felkért Drycon Hungary Kft. elkészítette azbesztjelentését az épületről. A fővállalkozó DTRT ezért 20 millió forinttal többért vállalta a munkát, mivel nemcsak az azbeszt mentesítését, hanem a veszélyessé vált bontási munka biztosítását (védőfelszerelés, pormegkötés stb.) is el kellett végezni.

Az azbesztmentesítésre a DTRT a VS Construction nevű céggel szerződött 7,6 millió forintért. A cég állítása szerint az azbesztet eltávolították. Ennek mond ellent a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. friss közleménye, amely elismeri az azbeszt jelenlétét, de azt állítja, a bontási munkálatok nem fejeződtek be, és az azbeszt kötött állapotban nem veszélyes.

A fent hivatkozott szerződés szerint a bontási munkálatokat április 15-én be kellett volna fejezni, tehát egyelőre érthetetlen, miért van ott még mindig bontási törmelék.

A Ligetvédők július 18-án kértek területfoglalási engedélyt az elhagyott bontási területre. Ezután vizsgálták át a romokat, és találtak azbeszttartalmú hulladékot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.