Semmi sem utal arra, hogy bűncselekmény történt volna, így nem nyomoznak az igazoltatás közben meghalt 57 éves mérnök ügyében

bűnügy
2017 szeptember 01., 11:45
comments 287

Harangozó Tamás írásbeli kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy megtudja, folyik-e nyomozás az augusztusi újpesti halálos kimenetelű igazoltatás ügyében, amiben igazoltatás közben meghalt egy 57 éves mérnök, Á. István.

Polt azt válaszolta:

„Büntetőeljárás csak bűncselekmény gyanúja alapján, és csak az ellen indítható, akit bűncselekmény megalapozott gyanúja terhel. A 2017. augusztus 4-én történt rendőri intézkedés során bekövetkezett rendkívüli halálesettel összefüggésben azonban a büntetőeljárás megindításának törvényi feltételei nem állnak fent.”

Mint írja: „A Központi Nyomozó Főügyészség ügyeletes ügyésze a helyszínen megjelent, és bűncselekmény gyanújára utaló körülményt nem észlelt, ilyen adatokat a rendőri intézkedéssel összefüggő parancsnoki kivizsgálás iratai, a helyszíni halottszemléről felvett jegyzőkönyv, valamint a boncjegyzőkönyv sem tartalmaz. A rendkívüli halálesettel összefüggésben ezért a törvényi feltételek hiányában hivatalból a nyomozás elrendelésére nem került sor.”

A rendőri intézkedéssel kapcsolatban hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette és más bűncselekmény miatt egy feljelentés érkezett, amit „a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya 2.Nyom.1232/2017. számú határozatával a Be. 174 . §-ának (1) bekezdés a) pontja alapján – mert a cselekmény nem bűncselekmény – elutasított”. Polt közölte, hogy az elhunyt hozzátartozói nem tettek feljelentést a főügyészségen. A haláleset körülményeinek vizsgálatára a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya közigazgatási hatósági eljárást indított.

Korábban az eset egyetlen nem rendőri tanújának elmondása szerint Á. Istvánhoz úgy mentek oda a rendőrök, hogy az autóban ülve, a parkolóban várt egy ismerősére. Á. István az Index szerint türelmet kért a rendőröktől, amíg befejezi a telefonálást, ami miatt durvuló hangnemben kezdtek egymással vitatkozni, majd arra kényszerítették, hogy tegye a kezét a forró motorháztetőre. Á. arra panaszkodott, hogy rosszul van, kirúgták a lábát (elsőre nem sikerült a rendőrnek a térdhajlatába rúgva a földre vinni, ezért még kétszer belerúgott), beverte a fejét, elvesztette az eszméletét, és meghalt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.