Semmi sem utal arra, hogy bűncselekmény történt volna, így nem nyomoznak az igazoltatás közben meghalt 57 éves mérnök ügyében

Harangozó Tamás írásbeli kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy megtudja, folyik-e nyomozás az augusztusi újpesti halálos kimenetelű igazoltatás ügyében, amiben igazoltatás közben meghalt egy 57 éves mérnök, Á. István.

Polt azt válaszolta:

„Büntetőeljárás csak bűncselekmény gyanúja alapján, és csak az ellen indítható, akit bűncselekmény megalapozott gyanúja terhel. A 2017. augusztus 4-én történt rendőri intézkedés során bekövetkezett rendkívüli halálesettel összefüggésben azonban a büntetőeljárás megindításának törvényi feltételei nem állnak fent.”

Mint írja: „A Központi Nyomozó Főügyészség ügyeletes ügyésze a helyszínen megjelent, és bűncselekmény gyanújára utaló körülményt nem észlelt, ilyen adatokat a rendőri intézkedéssel összefüggő parancsnoki kivizsgálás iratai, a helyszíni halottszemléről felvett jegyzőkönyv, valamint a boncjegyzőkönyv sem tartalmaz. A rendkívüli halálesettel összefüggésben ezért a törvényi feltételek hiányában hivatalból a nyomozás elrendelésére nem került sor.”

A rendőri intézkedéssel kapcsolatban hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette és más bűncselekmény miatt egy feljelentés érkezett, amit „a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya 2.Nyom.1232/2017. számú határozatával a Be. 174 . §-ának (1) bekezdés a) pontja alapján – mert a cselekmény nem bűncselekmény – elutasított”. Polt közölte, hogy az elhunyt hozzátartozói nem tettek feljelentést a főügyészségen. A haláleset körülményeinek vizsgálatára a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya közigazgatási hatósági eljárást indított.

Korábban az eset egyetlen nem rendőri tanújának elmondása szerint Á. Istvánhoz úgy mentek oda a rendőrök, hogy az autóban ülve, a parkolóban várt egy ismerősére. Á. István az Index szerint türelmet kért a rendőröktől, amíg befejezi a telefonálást, ami miatt durvuló hangnemben kezdtek egymással vitatkozni, majd arra kényszerítették, hogy tegye a kezét a forró motorháztetőre. Á. arra panaszkodott, hogy rosszul van, kirúgták a lábát (elsőre nem sikerült a rendőrnek a térdhajlatába rúgva a földre vinni, ezért még kétszer belerúgott), beverte a fejét, elvesztette az eszméletét, és meghalt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.