Harminc meleg csecsent fogadott be Kanada titokban

Tbg
külföld
2017 szeptember 02., 19:00
comments 140

Kanadában kapott menedéket mintegy 30, hazájában üldözött csecsen homoszexuális az ottawai kormány együttműködésének köszönhetően, jelentette be a Rainbow Railroad nevű civil szervezet.

Kimahli Powell, a torontói központú civil szervezet igazgatója pénteken a csoport Facebook-oldalára feltett üzenetben tárta fel, hogy 31, az LMBTQ-közösséghez tartozó embernek sikerült segíteniük Oroszország elhagyásában és abban, hogy menedékjogot kapjanak Kanadában. 

Powell a CBC közszolgálati tévének elmondta, hogy tervük megvalósításában főszerepe volt a kanadai kormánynak.

„Kanada titokban adott menedéket a csecsen homoszexuálisoknak" - adta hírül szombaton a The Globe and Mail című lap, megjegyezve, hogy a kezdeményezés könnyen „elmérgesíthette volna Oroszország és Kanada már amúgy is feszült viszonyát”.

A lap hozzátette, hogy Chrystia Freeland külügyminiszter, aki korábban sajtótudósítóként dolgozott Oroszországban, fontos szerepet játszott a szóban forgó műveletben. A kanadai hatóságok egyelőre nem kommentálták a Rainbow Railroad bejelentését.

Kimahli Powell a Globe-nak elmondta, azért döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza a csecsen menekültek érkezését, mert aki Kanadába akart közülük menni, az már mind megérkezett, s most már az otthonteremtésükkel és az országban való beilleszkedésükkel kell foglalkozni, amihez beszélni kell az ügyükről.

Az Oroszországi LMBT-hálózat elnevezésű jogvédő szervezet májusban közölte, hogy aktivistái 43 homoszexuális személyt menekítettek ki Csecsenföldről, és arra törekednek, hogy külföldi vízumot szerezzenek a számukra. 

Az érintettek, akiket „egyes adatok szerint” a tavalyi év végétől kezdtek el őrizetbe venni Csecsenföldön, azután fordultak segítségért a hálózathoz, hogy a sajtó elkezdett a helyzetükkel foglalkozni.

A Novaja Gazeta című független orosz napilap április elején közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön mintegy száz homoszexuális férfit vettek jogellenesen őrizetbe. 

Többüket a lap szerint megkínozták, hármukat pedig meg is ölték. Az ügy nemzetközi tiltakozást váltott ki. Ramzan Kadirov csecsen vezető többször is valótlannak minősítette a melegek üldöztetéséről szóló jelentéseket, sőt kijelentette, melegek egyáltalán nincsenek Csecsenföldön.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.