Szijjártó óvakodva visszaszólt Merkelnek: "Egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt"

2017 szeptember 4., hétfő 10:31
193
Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztató hívott össze a minisztérium Bem téri épületében, hogy reagáljon a vasárnap esti német kancellárjelöltek közti vitára, Angela Merkel és Martin Schulz összecsapásán ugyanis bőven hangzottak el izgalmas kijelentések Orbán Viktor menekültpolitikájával kapcsolatban. 

A jelenlegi kancellár megismételte egy nemrég adott interjújában is hangoztatott véleményét: 2015 őszén a magyar kormány megtévesztette a menekülteket a Keletinél, humanitárius katasztrófa fenyegetett, ezért kellett megnyitni a határokat. Schulz ezzel szemben azzal érvelt, hogy Merkel hibázott a két évvel ezelőtti helyzetben.   

Szijjártó - aki láthatóan alaposabban megválogatta szavait, mint a holland diplomácia esetében - a hétfői sajtótájékoztatón egyszerre próbált hízelegni és óvatosan vissza is szólni a kancellárnak. "Megtiszteltetésnek" nevezte, hogy Európa legjelentősebb országának kampányában ilyen fontos szerepet kapott a magyar külpolitika, és örömét fejezte ki, hogy "végre Németországban is észrevették azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tett és tesz, hogy megfeleljen az európai kötelezettségeinek, hogy megvédje az országot és Európát". 

Szijjártó szerint Orbán arra utasította a minisztereket 2015 őszén, hogy a schengeni szabályokat minden körülmények között tartsák be, így az országot senki nem hagyhatja el nyugati irányba érvényes okmányok nélkül, és tartották is magukat ehhez egészen addig, amíg az osztrák illetve a német fél más álláspontra nem helyezkedett. 

"Egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt. Magyarország továbbá az európai jogszabályokban és a nemzetközi előírásokban foglaltaknak megfelelően mindig biztosított ellátást az illegális bevándorlóknak, de csak ha ők a számukra jogszabályilag kijelölt állomásokra mentek" - zárta a tájékoztatót Szijjártó.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt