A munkásosztály totális hanyatlása: Mario többé nem vízvezetékszerelő

játék
2017 szeptember 05., 07:59
comments 87

A stabil egzisztenciát jelentő kékgalléros munkahelyek visszaszorulása, párhuzamosan  a nyugati jóléti államok lassú erjedésével és a prekárius munkaviszonyok terjedésével világszerte megfigyelt jelenség. És ezek a folyamatok a héten egy újabb áldozatot szedtek: minden idők egyik legismertebb vízvezetékszerelője, Mario többé nem dolgozik a szakmában. 

A Nintendo japán honlapján jelent meg Mario frissített életrajza, és itt a bajszos olasz ugráló fickót egy igazi laza arcnak írják le. A szöveg szerint Mario ma már sportokkal foglalkozik, kezdve a tenisztől a kosárlabdáig, a focin át az autóversenyzésig, mindenbe belefog, ami menő. Majd a végén röviden hozzáteszik, hogy a tények kedvéért érdemes említeni, régen valóban vízvezetékszerelőként dolgozott. 

Amúgy Mario nem rögtön vágott bele az iparba, karaktere elsőnek az 1981-es Donkey Kongban bukkant fel, akkor még Ugrálóember néven, és szerepe szerint akkor ács volt, mivel a játék egy építkezés helyszínén is játszódott. Csak az 1983-as Mario Bros. idején jöttek be a föld alá vezető csövek, ekkor jelent meg Luigi is, és ekkor lett belőlük vízvezetékszerelő. 

Maga a jelenség amúgy, hogy a kevésbé képzett férfiak otthagyják a munkaerőpiacot, és inkább a játékokban merülnek el, az elmúlt években komoly publicitást kapott. A nyugati országokban az ipari termelés visszaszorulása a klasszikus kétkezi melós munkahelyeket érintette leginkább, melyeket fokozatosan számolja fel a technológiai fejlődés és az automatizáció. 

Ennek egyik eredménye lett, hogy egyre több az olyan fiatal férfi, aki már meg se próbál állást keresni a munkaerőpiacon, helyette a videojátékokhoz fordulnak. 

Korábban részletesen is írtunk erről a folyamatról: a kevésbé jól kereső fiatal férfiak számára viszont a kutatás szerint reális alternatíva lett kiszállni a munka világából. Mert míg pár évtizeddel ezelőtt az otthonlógás semmittevést, magányt, elszigetelődést és pár unalmas tévécsatornát jelentett, addig az internetnek és a technológiai fejlesztéseknek hála ma már olcsó befektetés révén lehet rácsatlakozni az egész világra. Az online játékok ráadásul olyan könnyen elérhető sikerélményeket is kínálnak, melyeket az alacsony végzettségű munkavállalók számára létező munkahelyek legtöbbször nem tesznek elérhetővé.

Ez pedig hosszabb távon komoly problémákhoz vezethet: érdemben érinthet szociálpolitikai kérdéseket, középtávon pedig súlyos közegészségügyi következménnyel is járhat: a harmincas-negyvenes éveikre perspektíva nélkül maradó férfiak körében nőhet a drogfüggők, a mentális betegségekkel küzdők és az öngyilkossággal próbálkozók aránya is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.