A munkásosztály totális hanyatlása: Mario többé nem vízvezetékszerelő

A stabil egzisztenciát jelentő kékgalléros munkahelyek visszaszorulása, párhuzamosan  a nyugati jóléti államok lassú erjedésével és a prekárius munkaviszonyok terjedésével világszerte megfigyelt jelenség. És ezek a folyamatok a héten egy újabb áldozatot szedtek: minden idők egyik legismertebb vízvezetékszerelője, Mario többé nem dolgozik a szakmában. 

A Nintendo japán honlapján jelent meg Mario frissített életrajza, és itt a bajszos olasz ugráló fickót egy igazi laza arcnak írják le. A szöveg szerint Mario ma már sportokkal foglalkozik, kezdve a tenisztől a kosárlabdáig, a focin át az autóversenyzésig, mindenbe belefog, ami menő. Majd a végén röviden hozzáteszik, hogy a tények kedvéért érdemes említeni, régen valóban vízvezetékszerelőként dolgozott. 

Amúgy Mario nem rögtön vágott bele az iparba, karaktere elsőnek az 1981-es Donkey Kongban bukkant fel, akkor még Ugrálóember néven, és szerepe szerint akkor ács volt, mivel a játék egy építkezés helyszínén is játszódott. Csak az 1983-as Mario Bros. idején jöttek be a föld alá vezető csövek, ekkor jelent meg Luigi is, és ekkor lett belőlük vízvezetékszerelő. 

Maga a jelenség amúgy, hogy a kevésbé képzett férfiak otthagyják a munkaerőpiacot, és inkább a játékokban merülnek el, az elmúlt években komoly publicitást kapott. A nyugati országokban az ipari termelés visszaszorulása a klasszikus kétkezi melós munkahelyeket érintette leginkább, melyeket fokozatosan számolja fel a technológiai fejlődés és az automatizáció. 

Ennek egyik eredménye lett, hogy egyre több az olyan fiatal férfi, aki már meg se próbál állást keresni a munkaerőpiacon, helyette a videojátékokhoz fordulnak. 

Korábban részletesen is írtunk erről a folyamatról: a kevésbé jól kereső fiatal férfiak számára viszont a kutatás szerint reális alternatíva lett kiszállni a munka világából. Mert míg pár évtizeddel ezelőtt az otthonlógás semmittevést, magányt, elszigetelődést és pár unalmas tévécsatornát jelentett, addig az internetnek és a technológiai fejlesztéseknek hála ma már olcsó befektetés révén lehet rácsatlakozni az egész világra. Az online játékok ráadásul olyan könnyen elérhető sikerélményeket is kínálnak, melyeket az alacsony végzettségű munkavállalók számára létező munkahelyek legtöbbször nem tesznek elérhetővé.

Ez pedig hosszabb távon komoly problémákhoz vezethet: érdemben érinthet szociálpolitikai kérdéseket, középtávon pedig súlyos közegészségügyi következménnyel is járhat: a harmincas-negyvenes éveikre perspektíva nélkül maradó férfiak körében nőhet a drogfüggők, a mentális betegségekkel küzdők és az öngyilkossággal próbálkozók aránya is. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.