Mészárossal hírbe hozott cég újítja fel a kaposvári színházat, illegális szemétlerakón kötött ki rengeteg törmelék

bűnügy
2017 szeptember 05., 12:03
comments 42

A Magyar Narancs ír arról, hogy pár hét alatt lezárta volna a rendőrség azt a nyomozást, ami a kaposvári Csiky Gergely Színház felújítása körül robbant ki. Korábban egy helyi portál írt arról, hogy a színház felújításából származó sittet egy helyi erdőbe vitték, és ott ledobták.  

A kaposvári színház felújítását tavaly ősszel jelentette be Szita Károly polgármester, a kilencmilliárdos megbízást a Puskás Stadiont is építő, Mészáros Lőrinc-közelinek tartott, de meglehetősen átláthatatlan tulajdonosi struktúrájú ZÁÉV Zrt. végezhette. 

A helyi lapokban arról írtak, hogy a színház régi szárnyának elbontása után keletkezett törmelék került Kaposújlak határába, egyrészt egy magántulajdonban lévő vízmosásba, másrészt pedig kisebb részben egy önkormányzati területre. A helyiek ugyanis a beszámolók szerint heteken keresztül látták elmondásuk szerint a Vektorút Kft. feliratú teherautókat. A beszámolók szerint az egyik teherautó meg is süllyedt, és ekkor inkább leborította a rakományát. Mivel ezt önkormányzati tulajdonú úton tette, a település feljelentést tett. 

Az RTL Klub Híradójában megszólalt a kaposújlaki alpolgármester is, aki elmondta, hogy a rendőrséggel mentek ki megnézni a sittel leöntött utat, és ekkor a színházépítés fuvaros cégének embereivel találkoztak, akik épp az útról próbálták meg elvinni a szemetet. Ekkor derült ki Kovács Jenő elmondása szerint, hogy a kaposvári színház bontásáról származó törmelék bukkant itt fel. 

Sőt, az RTL stábja nem sokkal később látott elviharzó autót is az illetékes hulladéklerakó felől érkezve, amiben elmondásuk szerint a kaposvári főépítész és a fuvarozócég vezetője ült, de az autó nem állt meg nekik.  A vállalat tulajdonosa előbb felvette a telefont, mintha látszólag minden rendben lenne, majd amikor kiderült, hogy milyen ügyben keresik, közölte, hogy rossz szám. 

A Híradónak a ZÁEV azt mondta, hogy fővállalkozóként nem kérték az alvállalkozótól, hogy erdőbe vigyék a törmeléket. Ennyi hulladékot legálisan elhordani egy lerakóba a becslések szerint 10-20 millió forintjába került volna a kivitelezőnek. 

A minimum hétszáz köbméternyi szemét ügyében hiába volt tettenérés, szemtanú és feljelentés,  a rendőrség elsőre mégsem tudott mit kezdeni az üggyel és hamar lezárták a nyomozást. Ezt a döntést megfellebbezték, a MaNcs információi szerint a kaposmérői körjegyzőség, ezért jelenleg nyomozás zajlik hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.  

Nem ez az első eset, hogy a ZÁÉV ilyen ügybe keveredik, augusztusban derült ki, hogy 4 milliárdot költöttünk a Puskás bontására, a szemét egy része mégis illegális lerakóba került. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.