Moldova oroszbarát elnöke megvétózta, hogy az ország katonákat küldjön egy NATO-hadgyakorlatra

külföld
2017 szeptember 06., 13:58
comments 15

Moldova oroszpárti elnöke, Igor Dodon megvétózta a kormány döntését arról, hogy az ország katonákat küldjön egy Ukrajnába zajló NATO-hadgyakorlatra. A héten Oroszország nagyszabású hadgyakorlatot tart Fehéroroszországban, míg Ukrajnában a NATO gyakorlatozik. 

A Putyinnal jó viszonyt ápoló Dodon nem először ment szembe az EU és az USA felé nyitó kormánnyal. 

A kormány mindössze 57 katonát küldött volna a szeptember 8-a és 23-a között zajló hadgyakorlatra, de az elnök szerdán közbelépett. Érvelése szerint az ország alkotmánya kimondja, hogy semlegesnek kell maradniuk, ezért szerinte elfogadhatatlan, ha moldáv katonák az országhatárokon túl gyakorlatoznak. 

Korábban idén Dodon már letiltotta a hadsereg részvételét egy másik, romániai NATO-gyakorlatban is. 

A helyi tévék élőben adták a kormányülést, Pavel Filip miniszterelnök ezen beszélt arról, hogy sajnálja az elnök döntését, mert senki nem akarhat magának egy felkészületlen és gyenge hadsereget. 

Moldovában 2009 óta kormányoznak nyugatbarát pártok, 2014-ben pedig kereskedelmi megállapodást is kötöttek az EU-val, amire Oroszország gazdasági szankciókkal válaszolt. 

A két ország viszonya idén tovább éleződött, legutóbb májusban tiltottak ki orosz diplomatákat az országból. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.